Translate

неделя, 20 ноември 2011 г.

Конфедерация "Защита на здравето": Бюджет 2012 застрашава живота и здравето на българските граждани


Средствата заложени в Бюджет 2012 в частта му "Здравеопазване" катастрофално ще застрашат живота и здравето на всички български граждани, които се нуждаят от медицински услуги, твърдят от Конфедерация "Защита на здравето".
Според тях гласуването на бюджета на първо четене в Народното събрание, е преминало, без възможността да се приложат принципите на съвременната демокрация за нормално провеждане на консултации и дебат със заинтересованите страни, сред които са и пациентите - една все по-многобройна и все по-неудовлетворена част от гражданското общество у нас.
Демографските тенденции на страната, която е първенец по застаряващо и все по-болно население, влошен социален и икономически климат, я нареждат на първите места в ЕС по нива на безработица и бедност.
На всеки компетентен и здраво мислещ политик трябва да му е ясно, че се налагат сериозни интервенции от страна на държавата. Вече 20 години няма ясни политики и сериозни реформи в българското здравеопазване. А те неминуемо се влияят директно или индиректно от планирането на държавния бюджет, се казва в отвореното им писмо до президента Георти Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на НС цецка Цачева, омбудсманът Константин Пенчев, здравният министър д-р Стефан Константинов, председателят на здравната комисия Десислава Атанасова, председателят на Надзорния съвет на НЗОК Гергана Павлова, Кемал Еюп - комисията за защита от дискриминация и медиите.
В писмот се казва още „в проектобюджета за 2012 година отново се заделят само 4% от БВП за покриване нуждите на здравеопазването. За 3-та поредна година той остава непроменен. Това е бюджет, който според последните данни на Евростат е близо 7 пъти по-малък от този, отделян от страни като Германия, Франция, Белгия и Холандия.
С такъв бюджет българските пациенти не могат да бъдат спокойни за своята здравна сигурност, за необходимата им качествена медицинска помощ, достоверна и навременна профилактика и достъп до най-съвременно лечение?
Според Закона за здравното осигуряване кръгът на осигурените лица е разширен на практика до цялото население на страната. От трудовите доходи на 2,5 - 2,7 милиона души, се начисляват и внасят осигурителни вноски за финансирането на здравната помощ на останалата част от населението. Недоумение и тревога буди фактът, че в разрез със съществуващата законова уредба на страната, вече трета година от бюджета на НЗОК се изразходват средства, които са ангажимент на държавата те тя нарушава заложените със закон ангажименти, за сметка на здравно-осигурените лица. По този начин се обезсмислят както осигурителната система у нас, така и извършените реформи за гарантиране на финансова устойчивост на здравеопазването в България.
Настояваме да бъдат предприети необходимите корекции в проекто - бюджета така, че държавата да спази своя ангажимент към болните и акцентираме върху следните негативни тенденции при формирането на Бюджет 2012:
1. Запазването на нивото на парични средства спрямо 2011г на практика означава намаляване на средствата за здравеопазване. Не е взет под внимание факторът инфлация, който се движи около 10 %.
2. Средствата които влизат от държавния бюджет, всъщност са здравните вноски на държавата в качеството й на работодател. Средно статистически спрямо останалите страни в ЕС, процента на средствата отделяни от държавата спрямо внесените здравноосигурителни вноски е 50 на 50 %
3. Да се промени процентът на средствата за здравеопазване спрямо общия бюджет на Република България, който в момента е приблизително 4% да стане 6 %. В сравнение със страните от Европейската общност, българският данъкоплатец получава 10 пъти по малко здравни средства на глава от населението, а съпоставено спрямо страните с мощна икономика, разликата става 20 пъти и повече.
4. Не сме съгласни с рестриктивната мярка въведена с чл. 4, която фиксира средствата за хора с редки заболявания на база 2011 г. /когато имаше и 3 месеца гратисен период/ без да се вземе в предвид увеличаващият се процент на заболявания. Това е явна дискриминация. Създава се предпоставка да бъде атакуван закона като цяло, както и опасност за компрометиране лечението на пациентите. Предлагаме да се запази текста според който, средствата за лечение на редки заболявания не може да надхвърля 10 на сто от стойностите по чл. 1, ал. 2 ред 1.5.5.
5. Твърди се, че има увеличение на средствата в бюджета на НЗОК за домашно лечение през 2012 г, защото ще се заплаща лекарствена терапия при злокачествени заболявания и диализно болни в размер на 38 мил. лв. над определените средства за 2011 г.. До този момент средствата са заплащани от Министерството на здравеопазването. Настояваме да се преустанови близкото до демагогия отношение към болните. Да се признае, че зад еквилибристиката на думите се крие отново пример за отказ на държавата от законов ангажимент. Тя е длъжна да покрие разликите с държавни, а не със средства на здравно-осигурените лица лечението на болните от онкологични заболявания у нас.
Фактът, че дейности, свързани с репродуктивно здраве, фонда за лечение на деца и други за около 100 млн. лв., които през настоящата година се финансират от МЗ чрез данъците ще се поемат през 2012 г от НЗОК, скрито увеличава данъчната тежест и обезсмисля съществуването на здравното осигуряване.”
От Конфедерация "Защита на здравето" заявяват, че са твърдо решени да отстояват правата на пациентите чрез всички законови действия, както и публични прояви и го правим с ясното съзнание, че защитават живота и здравето на българските граждани от кривите сметки на Бюджет 2012.

Няма коментари:

Публикуване на коментар