Translate

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Новости в лечението със стволови клетки ще се прилагат вече и у нас

Стволовите клетки ще се използват в естетич­ната и пластичната хирургия - при кръгова плешивост, подмладяващи процедури, увеличаване и реконструк­ция на бюста, съобщи д-р Страхил Ефремов, меди­цински управител на българския клон на тъканна банка "Биохеленика", създадена по европейски проект.
В последните години са регистрирани редица научни постижения в лечението със стволови клетки, съобщи проф. Георгиос Колиакос, президент на централната тъканна банка"Биохеленика" в Гърция и преподава­тел в Медицинския депар­тамент по биохимия и пре­вантивна медицина в уни­верситета "Аристотел" в Солун.
Клинични опи­ти в САЩ, Гърция, Швеция доказват, че стволовите клетки могат да се използ­ват за лечение на кардио­логични, хематологични, белодробни, неврологични заболявания, при черно­дробна недостатъчност, артрит, мозъчна церебрал­на парализа, онкологични заболявания на кръвта, как­то и аутизъм.
Стволови клетки са използвани за създаване­то на част от трахея, като в бъдеще благодарение на тях ще могат да се изграж­дат цели органи, посочи Колиакос. По думите му най-добре е клетките да бъдат извлечени от биоло­гичен брат или сестра на болния пациент. Стволови­те клетки стареят и именно те са причина за остарява­нето на човек, затова най-качествени са, когато са взети от млади хора.В младия организъм има по-голяма циркулация на стволови клетки и поради това той се възстановява  по-бързо при травма, обясни той. 
3000 евро струва съхранението на стволови клетки и още толкова ще са нужни, ако се наложи тяхното прилагане.За момента съхранението на клетки се извършва в две лаборатории. Едната се намира в Атина, а втората в Солун, която е и една от най-големите в Европа.За съжаление за момента нямаме договор с българска болница, но се водят дискусии за сътрудничество, каза професор Колиакос. По думите му събирането на клетките е напълно безопасно и безболезнено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар