Translate

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Симен Дянков: Заложените параметри в бюджет 2012 няма да се пипат

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че заложените параметри в бюджет 2012 няма да се пипат, веднага след гласуването на проекта на първо четене в зала.
Той определи като основна задача за следващата година продължаване на досегашната политика на финансова стабилност.
Дянков изтъкна, че според икономическата прогноза на ЕК се очаква забавяне на растежа навсякъде в Европа.
Той заяви, че фискалната цел е още по-консервативна – дефицит от 1,3 процента от БВП.


 ------


Мартин Димитров, “Синята коалиция”: Вода газим, жадни ходим
“Не чух нито едно разумно предложение! Ето някои идеи, които ще увеличат потенциала ни за растеж: нулева ставка за реинвестираната печалба, данъкът за едноличните търговци да се намали от 15 на 10%, а данъкът върху дивидента да се премахне.
Има два силни иструмента за раздвижване на икономиката - инвестициите и средствата от ЕС. Ако дадено министерство изостава с усвояването на европарите, нека министърът носи лична отговорност. Иначе парите никога няма да бъдат усвоени и ще стане като приказката: “Вода газим, жадни ходим.”
Не карайте всички фирми да свързват касовите си апарати с данъчните, особено тези, които не са регистрирани по Закона за ДДС. Малкият и средният бизнес е кокошката, на която се крепи икономиката. Не го притискайте!”

Сергей Станишев, “Коалиция за България”: Мизерия и безработица
Последиците от бюджета, които това правителство пробутва, са, че българите масово ще живеят още по-бедно.И още :
1. Закриване на социалния характер на българската държава.
Българите ще живеят още по-бедно и мизерно. За трите години управление на ГЕРБ инфлацията ще достигне 13-14%, а в бюджета не се предвижда никаква индексация на доходите.
2. Безработните ще се увеличат, макар че и сега те са 15-16% от работната сила.
3. След четири тържествени провъзгласявания, че кризата свърши, икономиката ни е заплашена от рецесия.
4. Управляващите откраднахте повече от 1 милиард лева от българските граждани от здравните вноски и ги харчите Бог знае за какво. В същото време болниците изнемогват. Болниците в малките градове издъхват и се водят към фалит.
5. Бюджетът е реквием за българската наука, с който се доубива БАН.
6. ГЕРБ пак ще харчи от чужда пита - първо изядоха фискалния резерв, наследен от нашето управление. А догодина ще увеличават държавния дълг - ще харчат от бъдещите приходи на държавата.

Волен Сидеров: Проектобюджетът отразява колониалната политика на ГЕРБ
 Ръстът на икономиката, заложен в бюджета, е нереален.  Не може да имаш  ръст 2,9 процента при положение, че целият ЕС има 0,6.Явно е, че този бюджет ще бъде преразгледан и променен. Явно е също така, че той е продължение на колониалния бюджет, който се приемаше години наред.Бюджетът е само счетоводна функция на управленската философия в страната. Но тази философия е дълбоко сгрешена още от 1997 г., когато служебното правителство на Софиянски подписа меморандум с МВФ и вкара държавата в една колониална релса. Това беше последвано от криминална приватизация, беше последвано от управление, в което няма значение кой е на власт, тъй като се пише един и същ бюджет - винаги рестриктивен, винаги със стягане на коланите, винаги с орязване на публичната сфера, винаги с удар върху обикновения човек. Сега  отново виждаме същото, виждам  как брашненият чувал, наречен български народ, ще бъде изтупван отново и отново.
В България управляващите продължават да говорят за рестрикции, за затягане на коланите, каза го и премиерът Борисов, обаче аз отказвам да плащам далаверите на Милен Велчев. Защо да стягаме коланите?! Ами защото през 2013 г. трябва да платим 1,8 милиарда лева за това, че Милен Велчев през 2002 г. направи една престъпна сделка- смени българския дълг от брейди облигации в евро, с което България е ощетена с 1 милиард. Значи веднъж сме ощетени с 1 милиард от престъпната сделка на Милен Велчев и кабинета Сакскобургготски, втори път дългът се оскъпява с милиард и осемстотин милиона, което ние ще трябва да плащаме.
А би трябвало да вкарате Милен Велчев в затвора, да му конфискувате имуществото, хотелите му, да конфискувате имуществото и на Сакскобургготски и приходите от тях да влязат в държавната хазна. Освен това, когато премиерът и финансовият министър отиват в Брюксел, трябва да извоюват намаляване, редуциране на българския дълг, така, както се случи с Гърция. Аз обаче не видях такава битка от страна на българското правителство и по тази причина  не мога да подкрепя такова нерешително поведение. Защото трябва решителност,  трябва мъжество, за да отвоюваш националните си интереси. В момента българското правителство не го прави. Отива до Брюксел, участва в някакви форуми, след което не се знае в какво участва, връща се и казва ще стягаме коланите. Връща се и казва, че трябва да участваме в пакт "Евро плюс", при който да плащаме и за Гърция, и  евентуално за Португалия, ако фалира..

Йордан Цонев, ДПС: Повече пари от ЕС? А дано, ама надали!
Бюджет 2012 не гарантира финансовата стабилност. Аргументът на управляващите, че дефицитът намалява от 2,5% на 1,3% от брутния вътрешен продукт, не е в полза на стабилността, а обратното. Страната ни е във валутен борд и всеки дефицит подкопава неговата стабилност.
Бюджет 2012, както и предните два бюджета, не съдържа ефективни антикризисни мерки. За каква административна реформа говорите, когато средствата за издръжка не намаляват.
Единствената реална антикризисна мярка е увеличението на средствата от еврофондовете. Бихме искали да го видим, но то не зависи от волята на правителството, а от административния капацитет. Имаме печален опит. Или както се казва: А дано, ама надали!

Няма коментари:

Публикуване на коментар