Още преди 2,5 хиляди години древногръцкият лекар Хипократ включва цвеклото в списъка на лечебните растения. През 16-и век Парацелз първи започва да го използва за лечение на заболявания на кръвта. То често се е използвало като противовъзпалително и обезболяващо средство.
Според руски учени цвеклото е най-лесния и бърз път към добрата фигура. Сварено може да се консумира в неограничено количество. Цвеклото е и средство за лечение на хемороиди. При редовна консумация на цвекло намаляват проблемите на стомашно-чревния тракт и изчезват хемороидите. То е източник на много важни за човешкия организъм витамини, органични соли, микроелементи. Съдържа фолиева киселина, бетаин, който влияе върху нормализацията на обмяната на мазнини в организма, а също така кобалтови соли и калциеви соли. Високото съдържание на йод в този зеленчук го прави назаменимо средство за профилактика и лечение на заболяването на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, причинено от дефицит на йод. Освен това влияе благоприятно върху работата на бъбреците и черния дроб, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Благодарение на витамин U, който се съдържа в цвеклото, действа добре при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Зеленчукът е много ценен за диабетиците, поради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина. Полезните свойства на цвеклото се дължат най-вече, благодарение на устойчивостта, на съдържащите се в него оцветяващи вещества – флавоноидите, които имат противоракови свойства. За постигане на максимален ефект е най-добре да се пие сок от сурово цвекло като се спазват следните правила:
Няма коментари:
Публикуване на коментар