Още преди 2,5 хиляди години древногръцкият лекар Хипократ включва цвеклото в списъка на лечебните растения. През 16-и век Парацелз първи започва да го използва за лечение на заболявания на кръвта. То често се е използвало като противовъзпалително и обезболяващо средство.
Според руски учени цвеклото е най-лесния и бърз път към добрата фигура. Сварено може да се консумира в неограничено количество. Цвеклото е и средство за лечение на хемороиди. При редовна консумация на цвекло намаляват проблемите на стомашно-чревния тракт и изчезват хемороидите.
То е източник на много важни за човешкия организъм витамини, органични соли, микроелементи. Съдържа фолиева киселина, бетаин, който влияе върху нормализацията на обмяната на мазнини в организма, а също така кобалтови соли и калциеви соли.
Високото съдържание на йод в този зеленчук го прави назаменимо средство за профилактика и лечение на заболяването на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, причинено от дефицит на йод. Освен това влияе благоприятно върху работата на бъбреците и черния дроб, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Благодарение на витамин U, който се съдържа в цвеклото, действа добре при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Зеленчукът е много ценен за диабетиците, поради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина. Полезните свойства на цвеклото се дължат най-вече, благодарение на устойчивостта, на съдържащите се в него оцветяващи вещества – флавоноидите, които имат противоракови свойства. За постигане на максимален ефект е най-добре да се пие сок от сурово цвекло като се спазват следните правила:
-В никакъв случай не трябва да се пие току-що изцеден сок, защото съдържа летливи вещества, които действат като отрова, която може да предизвика гадене, повръщане, обща слабост;
-Преди употребата сокът трябва да престои най-малко два часа в хладилника;
-За постигне на терапевтичен ефект сокът трябва да се приема всеки ден, без прекъсване, в продължение на три до четири седмици, по една чаша дневно 10-15 минути преди хранене, леко затоплен т. е. не може да се приема с друга храна или да се пие с вода;
-За подобряване на вкуса може да се добави малко сок от касис, нар и череша, които също съдържат флавоноиди;
-При високо кръвно налягане и простуда е добре да се приема сок, подсладен с мед;
-При хрема може да се капе в носа сок от цвекло. Кашица се слага върху възпалена кожа, подутини и натъртвания;
-За да се понижи артериалното налягане е необходимо измитите и подсушени кореноплоди да се нарежат на кубчета или ивици така, че дължината им да не надвишава 1,5 см, сложете ги в тенджера и ги посипете със захар /300 г на 1 кг цвекло/. Оставете тенджерата на хладно за 2 денонощия. Излейте получения сок в стерилизиран съд и го приберете в хладилника, където може да го съхранявате около месец;
-Не трябва обаче да надхвърляте два килограма дневно от този полезен зеленчук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар