Translate

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Кабинетът с нов приоритет - производство на човешки резервни части

Премиерът обеща държавна помощ за иновативни разработки на органи от стволови клетки

 
На фона на крайно рестриктивния бюджет за догодина и очертаващата се още по-тежка икономическа криза премиерът даде нова насока за развитие на страната ни. След несъстоялия се земеделски рай, който обеща преди година, и износа на медицински специалисти Борисов нагази вчера в дълбоките води на генетиката и обяви за приоритет на правителството производството на "резервни части за човека". "Бъдещето е в резервните части на човека и България може да направи своя пробив там", обяви премиерът по време на парламентарния контрол на въпрос кои са приоритетите на правителството. Той изтъкна, че в България има много добри специалисти в областта, което ни позволява "да заявим един приоритет за в бъдеще, който да е много иновативен за света". Той дори пое ангажимент държавата да помогне. "Вече знаете, че на много места от стволова клетка - да, не могат да направят цяла ръка, но произвеждат яйцеклетки", аргументира се Борисов. Туризмът, електронното правителство и културата са другите приоритети на правителството, стана ясно от думите на Борисов. И в частност - културният туризъм и строителството на пречиствателни станции за отпадни води в курортите и големите градове. "Къде ни е културният туризъм? Тези прекрасни археологически ценности, които имаме, могат да бъдат генератор за растеж", заяви министър-председателят. И за да подкрепи твърдението си разказа как помолил да покажат "катакомбите на София" и ларгото на зам.-министъра на военноморските сили на САЩ и той "не е искал да си тръгне оттам, толкова часове са правили снимки". По повод на е-правителството Борисов се оплака, че министерствата, НАП, митниците, съдебната система и отбраната са похарчили милиони през годините за системи, които не са съвместими помежду си. Затова е натоварил новия зам.-министър на транспорта Валери Борисов със задачата до 6-8 месеца да започне "да асамблира" тези системи. "В средата на мандата българите разбраха това, което се опитваме да направим", заключи Борисов. Той обясни, че вечерните новини много помагали за това, защото показвали как и другите европейски премиери казват на пресконференции: "Да, ще боли. Ще се режат пенсии, заплати, отвсякъде".

Снимка на четири колони - Премиерът Борисов остана видимо доволен от въпроса на доскорошния си душманин Яне Янев за приоритетите на правителството, след което изложи революционния си замисъл за икономически просперитет чрез производство на резервни части за човека.

В унисон

"Иновациите са ключов приоритет, който се нуждае от финансов ресурс колкото за 10 км магистрали", заяви в унисон с премиера и президентът Георги Първанов при откриването на дискусия "Електронните инфраструктури: новите магистрали на европейското развитие на България". Първанов подчерта, че името на форума не е просто контрапункт на транспортните магистрали, с които се отчитат премиерът Бойко Борисов и правителството, а за да подчертае, че и транспортните, и финансовите потоци, и всяка инфраструктура са немислими без "електронните магистрали".
В-к "Сега"

Няма коментари:

Публикуване на коментар