Translate

неделя, 20 ноември 2011 г.

Риба срещу старческа деменция



Честата консумация на риба и морски дарове снижава рискът станете ли на възраст да си загубите разума. Деменцията така наречената "болест на старостта"е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности, нарушена концентрация и др.
Данните от изследване с над 15 хиляди пенсионери в Китай, Индия, Доминиканската република, Венецуела и Куба показва, че колкото по-често човек се храни с риба, то толкова повече се понижава рискът от деменция. А това означава, че ако морската храна  присъства няколко пъти в седмичното ви меню опасността намалява с 19%, благодарение на мастните киселини Омега-3.
Откритието е потвърдено и от учените на Кралския колеж в Лондон, които доказват, че Омега-3 защитава нервите нервните клетки и предотвратява натрупването на амилоид протеин в мозъка на пациенти с болестта на Алцхаймер.
Нещо повече мастните киселини забавят и дори спират развитието на заболяването на очите, известно като "жълто петно", което най-често се появява с нарастване на възрастта. При него се появяват сенки, паяжини пред очите и зрението намалява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар