Translate

сряда, 23 ноември 2011 г.

Нарът - суперхрана от векове

Родината на нара е Югозападна Азия, предполага се, че идва от територията на Древна Персия или Афганистан, а е култивиран е от юдеите още преди 5000 години. Нарът  от дълги години се отглежда и у нас- в Южна България и по Черноморието..
Нарът е възпят още в Стария завет, а в Египет, Афганистан и Кавказ е бил почитан като символ на плодовитостта, тъй катов един нар има 400-700 семена, възможно е да наброяват и повече от 1000. Едно от имената на този божествен плод е гранат, но не защото формата му е като граната, а от латинското название “granatum”, което означава зърнест. На английски е – зърнеста ябълка. Нарът е наистина витаминна граната. Той е изключително богат на витамини C и успешно може да замества лимона по нашите географски ширини. Богат е също и на витамини P, B1, B2, B6 и B12, а също така витамин E и провитамин A. В най-голямо количество дъбилните вещества са в кората на плода, затова от нея се прави ароматен чай, който действа благотворно при стомашни разстройства. Смята се, че помага и при висока температура, ангина и кашлица, както и при пневмония, анемии, дерматити. За най-полезен до ден днешен се смята сокът на плода, който се съдържа в 80 % от плода. Още Хипократ препоръчва сокът от нар да се прилага при кожни заболявания и изгаряния, а Авицена го споменава многократно в препоръките за лечение на различни заболявания, заради бактерицидните му свойства. Нарът е наречен „дар от Бога" в Библията.
Нарът се смята за зрял, когато цветът на кората му е равномерен, плодът е плътен и сух, без петна и меки участъци. През нея трябва да се напипват зърната.  При покупка подбирайте плод, който да е тежък  и едър, с лъскава кора и по-ярък цвят. Може да се съхранява до месец в хладилник. Ако ще го консумирате до няколко дена – не го дръжте в хладилника, а на прохладно.
За да се улесни обелването се препоръчва плодът леко да се замрази във фризер, след което да се разреже на части. Така зрънцата се отделят много по-лесно. За да почистите нара, срежете горната му част, направете разрези отстрани и разчупете плода. Друг начин е да отрежете горната част и да потопите нара в студена вода. След половин час, когато го разрежете, зрънцата ще паднат сами.
Сокът от зрял нар може да се получи и с помощта на сокоизстисквачка за цитрусови подове. Понастоящем се предлагат сортове, чийто семки са меки и не горчат. Сокът обаче трябва да е от целия плод - със семките и кората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар