Translate

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Режат парите за неправителствени организации


Бюджет 2012 напълно премахва прозрачното разпределяне на средства за неправителствения сектор, категорични са граждански организации
 
В бюджета за 2012 г. не фигурират средства за общественополезни проекти на граждански организации, които се разпределят чрез конкурс. Решението е взето без никакво обществено обсъждане или публична консултация с гражданските организации, стана ясно вчера.
Досега въпросните пари бяха в приложение 4 към чл. 9 в Закона за държавния бюджет. В годините тези средства намаляваха - за тази година бяха около 750 хил. лв., през 2010 г. - 800 хил. лв., в предходната година - около 1 млн. лв. Останалите пари до над 10 млн. лв. се разпределят чрез закона за държавния бюджет между около 28 неправителствени организации. Сред тези организации са такива като БЧК, Рилският манастир, Комитетът за стандартизация, за хора с увреждания и др. 
Неправителствени организации неотдавна представиха своето виждане за прозрачно финансиране на сектора и настояваха делът на средствата за конкурсно финансиране на проекти на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза да бъде поне 20% (за 2011 г. е 7%) от общата субсидия, т.е. минимум 2 млн. лв. от заложените над 10 млн.
Всяка година парите се разпределяха от нарочно сформирана комисия, в която влизаха представители от всички министерства. Изработваше се специална и доста сложна оценъчна система. Максималната сума, която може да получи проектът на една или друга организация в различните години е различна - например през 2010 г. беше 10 хил. лв.
С премахването на тази графа от закона за бюджета на държавата противоречи и на цялостната политика на правителството ограничените бюджетни средства да се изразходват максимално прозрачно и ефективно, убедени са представители на неправителствения сектор. "Категорично заявяваме, че направената промяна е в противоречие с анализа на бюджетното субсидиране на неправителствени организации в България. Тя изпраща един крайно негативен сигнал за отношението на българското правителство към прозрачното изразходване на бюджетни средства и би показала пълното незачитане на мнението на гражданските организации. Това решение е предложено и без никакво обществено обсъждане или публична консултация с гражданските организации", пише в писмо до премиера, министрите на финансите и на средствата от ЕС.
Тази стъпка прекратява и възможността и на национално представени пациентски организации да имат достъп до държавна субсидия на конкурсно основание, става ясно от писмо на Националната пациентска организация до министъра на финансите и председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и по бюджет и финанси.

 
Аида Ованес
В-к "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар