Translate

неделя, 20 ноември 2011 г.

Опазване от преяждане

То е сред основните правила за здравословен начин на живот. За да го спазваме трябва винаги да ставаме от масата с леко чувство на глад. Абсолютно противопоказно е да се тъпчем до пръсване. Преяждането спомага за отпускането на мозъчната дейност и може да доведе до дълготрайни последици за целия организъм. Не бива да забравяме, че усещането за ситост може да бъде истинско или лъжливо.
Истинското зависи от нивото на захарта в кръвта, което е необходимо на клетките, за да функционират пълноценно. За да настъпи истинско чувство на засищане, е необходимо да мине известно време, храната да се разгради и да се всмуче захарта в кръвта,  20-30 минути след завършване на храненето.
Фалшивото пък зависи от степента на разширение на стомаха, в чиято стена се намират нервни окончания, наречени барорецептори, които реагират на разтягане и когато то достигне определени предели, дейността на храносмилателните жлези се блокира и апетитът изчезва. Ненужно изобилната храна претоварена храносмилателна система и  въздейства неблагоприятно върху обмяната на вещества в организма като цяло.
Симптомите на преяждането Според американски учени мъжете и жените са еднакво предразположени към хранителното пристрастяване. Хората, които имат проблеми с преяждането, прекалено много време мислят за храна. Те често си устройват угощения, с неконтролирано хранене, дори когато не изпитват глад, като бързо консумират сервираната храна. Предупредителните сигнали в този смисъл могат да бъдат емоционални проблеми като депресия и честа промяна в настроенията, комбинирани с чувство за вина и ниско самочувствие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар