Знаете ли защо това е така и на какво се дължи? Ами на някои особености в техните национални кухни, които позволяват жителите на тези държави да са по-здрави и да живеят по-дълго. В Япония нивото на затлъстяване е едва 1, 5 %, а средната продължителност на живота е 79 години за мъжете и 86 години за жените. Японците използват в кухнята си изключително много зеленчуци, богати на витамини и минерали като тиквички, зеле, броколи и др., както и небезизвестното в света суши и ориз. Оризът освен другите си доказани положителни свойства не съдържа холестерол и наситени мазнини, лесно се усвоява и рядко предизвиква алергични реакции. Затова той е в основата на много диети. В Япония суши по оригинална рецепта се прави със сурова риба. Рибата и соевите продукти им доставят необходимите белтъчини, а въглехидратите си набавят от традиционните спагети от елда.
Характерно за японците е, че те стават от масата не когато не могат вече нищо да поемат от преяждане, а когато усещат лек глад. Научно доказано е, че на мозъка са му необходими двадесетина минути, за да разбере, че сте се нахранили.В Китай нивото на затлъстяване е 1, 8 %, а средната продължителност на живота – 73 години.
Менюто на китайците се състои 2/3 от зеленчуци, плодове, пълнозърнести кълнове и бобови растения. Основа на ястията са китайското зеле, соята, чесънът, джинджифилът – всичко, което съдържа минерали, белтъчини и витамините К, В и Е.
-----
Знаете ли, че:
-В Европа рибата за суши се осолява, опушва, маринова или се подлага на термична обработка.
Така се удължава срокът на годност на продукта и се намалява рискът от отравяне и зараза; -Изключително вкусно е сушито със сварени скариди и пушена риба;
-Мит е, че от суши се напълнява. Само няколко рола са необходими, за да се почувства човек напълно заситен;
-Морските дарове, които се използват за суши, не съдържат мазнини, но са богати на белтъчини, затова много лесно засищат гласа. Петдесет грама суши съдържат едва шестдесет калории.
Няма коментари:
Публикуване на коментар