Translate

петък, 28 октомври 2011 г.

Ръцете "говорят" за заболявания


Червените длани (морковен оттенък) свидетелстват за за възпаление на черния дроб - хепатит или хепатоза.
 При децата това може да е една от проявите на хранителна алергия, най-често предизвикана от цитруси.
Жълтеникавата кожа сигнализира за изменения в черния дроб или нарушаване на отичането на жлъчен сок (може да са проблеми с жлъчния мехур, задстомашната жлеза, хепатит и др.). 
Кафявите петна по горната част на дланите говори не само за напреднала възраст, но и за  нарушена работа на червата или застой на жлъчката. Пигментните петна при възрастните са резултат от понижаването на количеството на хормона меланин в кожата. 
Подутите ясно очертани сини венички, без възли, на тилната страна на дланите показват проява на затруднен венозен проток (може да се получи при исхемия на сърцето, нарушение на сърдечните клапи или тромбофлебит).
Появата на “мраморни рисунки” върху дланите е белег за проблеми във вегетативната нервна система.
Венозна рисунка с изразени възелчета е признак на нарушен холестеринов обмен. Получава се при развитие на атеросклероза или диабет. Сухи и горещи длани нерядко имат хората, страдащи от хронични белодробни болести (обструктивни състояния, туберкулоза). 
Горящите длани са признак, че черният дроб не може да се справя с интоксикацията, която може да се получи от натравяне с лекарства, алкохол и химични вещества. Студени пръсти и нокти със синкав оттенък говорят за лошо кръвоснабдяване. Най-честата причина е сърдечната недостатъчност, може и диабет. Студени ръце с бледа кожа и влажни длани е признак за нарушения на периферното кръвообръщение-проява на нарушена регулацията на съдовия тонус (има го при хипотония и при вегетативна дистония).
Влажните ръце са характерни за хиперфункция на щитовидната жлеза, а сухата и бледа кожа на ръцете – за хипофункция на този орган.
Повишената потливост на дланите е чест спътник на невротични състояния, свързани с повишена тревожност. 
Ако кожата на дланите сe “бели” на малко люспички, то това е свидетелство за недостиг на витамин А и D. Но ако люспичките са големи, трябва да се потърси помощ от дерматолог: тъй като най- вероятно става въпрос за гъбички. 
Периодичното изтръпване на кутретата може да бъде признак за проблеми в сърдечно-съдовата система. При изтръпване на палците трябва да се обърне внимание на дихателната система. 
Неправилната форма на ставите на пръстите е признак за артроза или подагра. Ако ставите отичат и се появява зачервяване, това е проява на полиартрит и трябва да се потърси лекарска намеса.
Удебеление, а с времето и деформация на ставите на палците е признак също така и на нарушен солев и минерален обмен на веществата.
Болката в областта между безименния и показалеца предупреждава за наличието на сериозен проблем в коленните стави.
 Ако върху краищата на пръстите се наблюдават гънки, наподобяващи бръчки, може да имате захарен диабет.
Пурпурният цвят на краищата на пръстите предполага проблеми с храносмилателната система.
Сърбежът по страничната част на показалеца свидетелства за нарушения в работата на дебелото черво.
Според древната китайска медицина, точката в самия център на дланта е енергийният център на целия организъм. Ако рязко натиснем върху нея с палеца на другата си ръка и усетим пронизваща болка, то това означава, че имаме сериозни здравословни проблеми и трябва да вземем незабавни мерки. Макар модерната западна медицина да смята този метод за не напълно достоверен, той може да бъде повод за посещение при лекар и своевременно разрешаване на евентуалния проблем.




Няма коментари:

Публикуване на коментар