Translate

вторник, 25 октомври 2011 г.

При висока температурa


Първото нещо, с което можете да  помогнете на детето си, е да обтриете цялото тяло с оцет и вода в съотношение 1:2, да направете компреси на прасците с оцет или да намажете ходилата му с чист пчелен мед, като след това го обувате в памучни или вълнени чорапи и по възможност да се сложи да спи.Не го изтривайте, тъй като изпарението на водата ще го охлади и ще доведе до понижаване на температурата.Поставете влажни парченца плат на шията, под мишниците и в областта на слабините. Щом се затоплят, сменете ги.Измервайте температурата всеки 10 минути, докато спадне до 37,8 градуса.
Компреси на челото, дланите и стъпалата от равни части оцет и вода се препоръчват и на възрастните болни. Ако намажете цялото тяло  с ракия или спирт - температурата постепенно ще спадне.
При висока температура може още и да накълцате 3-4 глави кромид лук, които изсипвате в къси памучни чорапи. Обувате ги, а върху тяхи  още един чифт чорапи, за да държат краката ви топли.
Срещу температура с треска се препоръчва - пиенето на сок от малини, на малинов компот или чай от сушени малини.
Ето и още рецепти срещу висока температура: 50 мл ракия, 80 мл оцет и 1 амидофен се смесват. Разбъркват се добре и с памук се намазват гърдите, гърбът, коремът и кръстът;смесете настърган хрян със сол и супена лъжица оцет в съотношение 1 : 1 : 1, завържете в салфетката и за пет минути наложете към прасците и стъпалата; настържете 2 сурови картофа, добавете една супена лъжица оцет и наложете за зелен лист. След това наложете този компрес на челото за 10 минути.
Когато сте с температура, трябва да приемате достатъчно течности, докато не започнете да отделяте голямо количество светла урина. За предпочитане са водата и соковете с високо съдържание на витамин С - като тези от касис, портокал или лимон. Добре е също да се пият чайове от липа, маточина, бъз, ехинацея, джинджифил или мента.
  -----
Ако температурата не спада повече от 72 часа е необходима лекарска помощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар