Translate

вторник, 25 октомври 2011 г.

Минималната работна заплата може да бъде увеличена до 290 лв. от 1 април догодина

В момента минималната заплата е 270 лв., след като беше повишена през септември от 240 лв. "Увеличаването на минималната работна заплата ще се отрази на бюджета с около 23-25 млн. лв.", заяви финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.
От пресцентъра на Министерството на финансите заявиха, че подкрепят увеличаването на минималната работна заплата от 1 април 2012 г..Засега представители на бизнеса приемат противоречиво идеята.  
Ако минималната заплата остане обвързана с бюджетни плащания - не мисля, че увеличаването й би имало положителен ефект", коментира Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.
-Ако обаче правителството се съгласи да има отвързване на заплатата от плащанията, това би било дори антикризисна мярка. С повишаването на минимална заплата ще се вдигне и таксата за преглед при личния лекар, ще поскъпне престоят в болница, който е 2% от най-ниското възнаграждение, биха се увеличили и добавките за деца с увреждания, които са 70% от минималната заплата.
-Предложението за увеличение на минималната заплата не е ново, отхвърлихме го още когато го предложиха синдикатите и сега най-вероятно пак няма да го подкрепим. Основната причина е, че то е необосновано на фона на производителността. Опитът досега показа, че през септември заплатата беше увеличена от 240 на 270 лева, което е 12.5% ръст, при растеж на БВП от 6% през периода, коментира и Ивелин Желязков, парламентарен секретар на АИКБ.
В проектобюджета зя 2012 г. са запазени и нивата на пенсиите, осигуровките, максималния осигурителен доход остава 2000 лв., както и социалните помощи и обезщетения.
Предвижда се също така от 2012 г. разходите за заплати, други възнаграждения и задължителни осигурителни вноски по бюджетите на първостепенните разпоредители на бюджетни средства да се обединят в общ бюджетен кредит за разходи за персонал с цел по-голяма гъвкавост при тяхното управление. От 1 януари 2012 г. минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител, ще бъде 335 лв., пише в проектобюджета, публикуван на сайта на МФ
Същевременно в доклада към проекта на Закон за държавния бюджет се казва, че процесът на застаряване на населението носи значителен риск от увеличение на публичните финанси чрез повишаване на бюджетните разходи за пенсии и здравеопазване в бъдеще. Застаряването на населението ще се отрази в намаление на работната сила, на заетите и оттам на броя на осигурените лица, които плащат осигурителни вноски. Това ще доведе до чувствително по-ниски приходи в бюджета на Националния осигурителен институт в дългосрочен план и съответно дефицит на пенсионната система. Делът на тези разходи се очаква да се увеличи с 0,2 п.п. от БВП, е записано в проекта за фискален план за догодина.
Фискалният резерв се сваля до 3 млрд. лв.Минималният размер на фискалния резерв ще бъде 3 млрд. лв. при 4,5 млрд. тази година. При встъпването си на власт ГЕРБ завариха резерв от 8 млрд. лв.
От проекта става ясно още, че е предвидено увеличение на държавния дълг от сегашните 11 млрд. на 15,3 млрд. лв. през 2012 г. Бюджетът е разчетен при усвояване на 3,8 млрд. лв. европари. 
-----
Средствата за здраве догодина няма да бъдат намалени, но няма и да са повече, каза здравният министър д-р Стефан Константинов, след извънредното закрито заседание  на 24.10.т. г., на което бе обсъден бюджетът за 2012 г..
По думите му към момента не е ясно с какви средства от предвидените за здравеопазване ще разполага НЗОК и с колко МЗ.Но бюджета за здравеопазване  трябва да остане в разумни граници, тъй като имаме и спешна помощ,  каза още той.
Това не е окончателният вариант на проектозакона, преговорите продължават.
Управителите на НОИ)Бисер Петков и на НЗОК д-р Нели Нешева не са присъствали на закритото заседание на кабинета.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар