Translate

неделя, 23 октомври 2011 г.

Брокери: Бъдещето е в енергоспестяващите бизнес сгради


Въпреки световната криза, "Софарма" подкрепи развитието на зелената икономика у нас, като изгради една от първите енергоспестяващи бизнес сгради.

Всичко в комплекса "Софарма тауърс" е замислено така, че да пести 45% от енергията, която иначе би изразходвал за функционирането си.
На фона на растящите цени на ток, парно и газ подобни сгради ще стават все по-атрактивни за фирмите, които в условия на криза търсят всякакви начини за намаляване на разходите си.
Центърът е последен писък на модата сред така наречените умни сгради, чиито процеси се контролират от специален софтуер. Щорите се движат в зависимост от слънцето и условията навън, така че в помещенията светлината да е оптимална. Отделно части от фасадата се отварят сами, за да влиза необходимият свеж въздух. Асансьорите са едни от първите в страната, които произвеждат електроенергия.
Самото покритие на сградите, осветлението, климатизацията и вентилацията и спецсистемата за сградно управление правят от кулите първите истински екосгради у нас от такъв мащаб.
"Това е бъдещето на бизнес сградите не само в България, а и в цял свят, защото намаляват разходите за отопление, охлаждане и като цяло пестят енергия, било чрез солари или асансьори - каза пред "168 часа" управителят на "Имоти бизнес груп" Наско Атанасов. - Това намалява разходите на компаниите и ако наемите не са много по-високи, те предпочитат да наемат такива офиси."
Според него енергоспестяващите сгради се отдават много по-лесно под наем, защото фирмите наемателки пестят разходи и намаляват издръжката си в тях.
Неслучайно 55% от офисите в "Софарма тауърс" вече са заети, а 80% от търговските площи са отдадени под наем.
"Това е бъдещето на пазара. Засега тези технологии са доста скъпи и повечето инвеститори се въздържат от използването им, но това е въпрос на време, докато поевтинеят", казва Атанасов.
Според него този пазарен сегмент тепърва ще се развива.
- "Неслучайно за 2010 г. бизнес сграда на годината стана сградата на "Риск инженеринг", чиито стъкла на фасадата произвеждат ток", допълни Атанасов.
За разлика от много бизнес-сгради, където не може да се намери и една тревичка, около кулите на "Софарма" са засадени 7 дка. До момента модата в строителството у нас бе друга - да се усвои максимално всяко пространство - и то да е покрито с бетон или асфалт.
В този смисъл новият бизнес-център на "Софарма" е истински оазис, по централната алея на който е отделено специално място за дървета.
Комплексът бе открит официално на 6 октомври т.г. от премиера Бойко Борисов и изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев.
Покривът също е озеленен и най-вероятно ще стане един от атракционите на София, защото оттам се вижда почти цялата столица. Качването до 22-рия етаж също е забавно, защото дотам се стига за има-няма 22-23 секунди.
Инвестицията в комплекса е внушителна на фона на световната криза и отлива на капитали от нововъзникващите пазари, какъвто е България - в центъра. са вложени над 50 млн. евро.
Елица Тодорова 
В-к "168 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар