Translate

петък, 28 октомври 2011 г.

КЗК: Минималната цена за лекарски преглед нарушава конкуренцията


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) определи налагането на минимална цена от 24 лв. за частен преглед при лекар за незаконна. 
Тази сума бе определена от съсловието през месец април тази година с мотива, че не е възможно един преглед да е по-евтин.
Дни след това от съсловната организация обявиха решението за препоръчително, тъй като се оказа, че противоречи на редица закони, и понастоящем то почти не се спазва.
В съобщението на КЗК се посочва, че решението на БЛС  противоречи на чл. 15, ал. 1, т. 1 от Закона за защита на конкуренцията, тъй като представлява картелно споразумение, а  въпросния текст  от закона забранява всякаква форма на пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия
КЗК счита, че приемането на минимална цена за лекарски преглед, извън случаите, в които той се заплаща от НЗОК, регулира ценовото поведение на членовете на съюза и представлява пряко определяне на цени, което ограничава конкуренцията на пазара. Нормативната уредба не съдържа регулация под никаква форма на стопанското поведение, в това число и ценово, на лекарите в България, както и не предвижда разпоредби, овластяващи БЛС да упражнява такива регулаторни функции, включително посредством определяне на препоръчителни, минимални, максимални или фиксирани цени, гласи съобщението.
От КЗК са категорични, че всеки лекар е свободен самостоятелно да определя цената, която получава като заплащане от страна на пациентите при предоставяне на услугата медицински преглед.
КЗК счита , че налагането на гарантирано минимално ниво на заплащане на услугата би могло да намали стимулите за съревнование между лекарите и чрез различните форми на неценова конкуренция и е форма на свръхрегулация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар