Translate

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

24Kitchen стартира официално инициативата #BalCanDoit в България, Словения и Сърбия



Фууд блогъри, фотографи, стилисти и журналисти се присъединиха към #BalCanDoit - балканската инициатива на кулинарния канал 24Kitchen, която стартира заедно с предаването „Новата балканска кухня с Божана“.
Балканската кухня е вкусна, но може да бъде по-красива. Това е убеждението на съмишлениците, които ще използват #BalCanDoit. Инициативата цели нови, красиви и добре аранжирани снимки на апетитни традиционни ястия да обогатят интернет галерията с битови образи от балканската трапеза. Към нея се присъединяват професионалисти и любители готвачи, кулинари по призвание или по професия, ресторантьори, привърженици на домашните трапези и всички, за които важи правилото „първо снимам, после ям“. 
В София, на бутиков обяд в столичния ресторант „Космос“, който от създаването си налага нов прочит на традиционни български рецепти, гостите седнаха символично на една маса с още два балкански града. Чрез мултисензорна връзка българи, сърби и словенци споделиха вкуса и красотата на новата балканска кухня. Домакин на събитието в София бе Божана, победителят от Мастър Шеф, сезон 3 и водещ на новото предаване по 24Kitchen „Новата балканска кухня с Божана“, а в Любляна гостите посрещна Примож Долничар, известен у нас от предаването “От градината на масата”.
Присъстващите видяха за първи път на живо специалната чиния, символ на инициативата. Тя е създадена от дизайнера Рада Дичева, част от студио Toчка и точка. След конкурс студиото бе ангажирано да реализира своята визия за съвременна чиния за поднасяне на типични балкански ястия по визуално атрактивен начин. Ръчно изработеният сервиз за презентиране е с изчистен, стилен и деликатен дизайн в естествения цвят на порцелана. Авторката Рада Дичева, чийто дизайн бе избран сред няколко креативни предложения, споделя, че за минималистичния, но изключително атрактивен дизайн, се е вдъхновила от тъканта, формата и символиката на чипровските шевици.
Всеки от гостите на 24Kitchen имаше възможност да представи своя импровизация за аранжиране (плейтинг) на деконструирана версия на обичания български десерт – тиквеник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар