Translate

четвъртък, 25 октомври 2018 г.

Д-р Дечо Дечев: Пациентски организации са замесени в източването на касата Често скъпи лекарства са брандирани като „иновативни”, каза той


Някои пациентски организации са замесени в източването на Касата, като такива са онези, финансирани от фармацевтичните компании, и онези, които лобират за налагане на нови, недоказани медицински продукти. Това заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в предаването „Още от деня” по БНТ. Той подчерта, че не става дума за всички пациентски организации и отказа да назовава конкретни имена. Мерки срещу такива практики са вече заложени в проектомерките за 2019 г., заяви д-р Дечев.
Той отново каза, че има „организирани групи“, чиято цел е да пренасочват средства от Касата за немедицински разходи, като подобен случай е злоупотребата с онколекарства в Благоевград.
Д-р Дечев обясни, че ще се стреми Касата да заплаща лекарствата с най-добро съотношение цена-ефект и допълни, че излишно скъпи лекарства са често брандирани като „иновативни“, без да са задължително по-добре работещи. По думите му, данните показват, че най-много в един от пет нови медикамента съществува реална по-добра ефективност спрямо други съществуващи препарати от тази група.
Д-р Дечев коментира и приетия вчера от Надзора проектобюджжет на НЗОК за 2019 г. Управителят на здравната каса обясни, че голяма част от 480-те млн. лв., с които се увеличава той, ще отидат за преодоляване на предишни задължения. Реално извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лева увеличение спрямо тазгодишното изпълнение, лекарствата ще бъдат увеличени с около 32 млн. лв., болничната помощ получава значително увеличение от порядъка на 117 млн. Лечението в чужбина отива на 160 млн., с част от които ще бъдат погасени предишни задължения, подчерта управителят на НЗОК.
„Това, което казахте Вие като число увеличение (490 млн. лева), е спрямо бюджета за 2018 година, а не за неговото изпълнение. Както е известно, този бюджет в някои от перата си ще завърши с преразход. Това са обичайните пера - лекарства, болниците са в много приемливи граници като разходи, значително превишение по плащанията в чужбина”, обясни д-р Дечев.
По отношение на сливането на Фонда за лечение на деца с НЗОК той беше категоричен, че средствата  трябва да бъдат използвани по най-ефективния и ефикасен начин. Д-р Дечев заяви, че Общественият съвет няма да остане към новата структура, тъй като, по думите му, няма място в нея, поради липсата на компетентност и експертиза у членовете му. На въпрос дали не се притеснява, че ще бъде обвинен, че съсредоточава твърде много власт и средства в ръцете си, той отговори: "Касата съществува, за да заплаща медицински потребности на всеки един от нас в този момент, в който тя се появи. Това й е функцията." Той допълни, че медицинската част на Агенцията за медицински одит, която работи в момента, ще премине към Касата. Д-р Дечев обясни, че всички тези действия се правят с цел да се промени контролната дейност на НЗОК.


zdrave.net


Няма коментари:

Публикуване на коментар