неделя, 21 октомври 2018 г.

Светила от Европа и Америка се събират с цвета на нашата медицина на 7-ия конгрес на Българското дружество по белодробни болести


Лечението на пневмонии, придобити в обществото и вътреболнични пневмонии, белодробния микробиом, лечението на ХОББ и тежка астма, идиопатичната белодробна фиброза и съдовите болести на белия дроб бе сред основните теми на форума, който ще се проведе от 18 до 21 октомври 2018 г. в курорта Златни пясъци край Варна

Доц. Явор Иванов, проф. Улрих Костабел, доц. Диана Петкова, доц. Ваня Юрукова
Мащабен форум, който се фокусира върху новостите за диагностика и лечение на белодробните болести, събра светила от Европа и Америка с цвета на българската медицина.
7-ият конгрес на Българското дружество по белодробни болести се проведе от 18 до 21 октомври 2018 г. в хотел „Интернационал“ в курорта Златни пясъци край Варна. Форумът има амбициозна програма и се фокусира върху широк кръг горещи теми: успешни методи за лечение на туберкулоза, хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, белодробни инфекции, астма. Учените обмениха знания за нозокомиалните пневмонии, за набиращата актулност проблематика, свързана с идиопатичната белодробна фиброза и белодробния микробиом.
„Лекции изнесоха водещи учени от клиники в САЩ и Канада, както и авторитети от Европа. Сред тях е и Питър Салвърли – председател на Британското торакално дружество. Той бъде обявен за почетен член на Българското дружество по белодробни болести. Гост на събитието бе и Джералд Симоно от Париж, един от най-добрите познавачи на белодробни съдови заболявания. Проф. Улрих Костабел – наш почетен член, е и консултант на БДББ и на НЗОК за случаи на саркоидоза и идиопатична белодробна фиброза. Много се говори за микробиома в чревния тракт, а на нашия форум ще говорим и за белодробния микробиом“, казва доц. Диана Петкова, председател на УС на БДББ. Тя подчертава: „Всички направления на българската пулмология бележат прогрес през последните години и те я съизмерима с европейските постижения. С удовлетворение мога да кажа, че Българското дружество по белодробни болести има принос за този напредък със своите форуми, обучения и срещи. Като дружество ние имаме професионалния опит и подготовка, за да помогнем в решаването на наболели проблеми като възстановяването на системата за домашно кислородно лечение под наблюдението на пулмолози и откриването и лечението на резистентни форми на туберкулоза, каквито случаи ще разгледаме на конгреса“.
„Беше проведена среща в Народното събрание, на която проблемите на домашното кислородолечение бяха обсъдени и бяха набелязани бъдещи мерки, дано те да се реализират“, каза пред журналисти доц. Ваня Юрукова, член на УС на БДББ.
„Има наболели проблеми в обществото, за които ние като специалисти може да съдействаме, но те няма да се решат, ако държавата не застане зад тях. Такъв е въпросът с домашното кислородно лечение на пациенти. Той има своя икономически аспект – лечението на обострените случаи в болнични условия е много по-скъпо, отколкото контрола на болестта у дома. Има и своя морално-етичен аспект – хората просто си умират, а има възможност животът им да бъде удължен с три години, както това става в европейските страни“, допълни доц. Явор Иванов, зам.-председател на УС на БДББ.
В дните на конгреса се проведоха 13 симпозиума, 5 пленарни лекции на изтъкнати международни специалисти, сесия с устни презентации, постерна сесия. Представени бяха и нови данни за лечението на туберкулоза, ХОББ, идиопатичната белодробна фиброза, инфекции, тежка астма, прахови белодробни болести. Разгледани бяха и случаи на инфекции сред медицинските работници в пулмологичните клиники и отделения.
Двайсет и трима чуждестранни международни лектори от Европа и Америка обсъждаха актуални теми с българските си колеги. Сред тях са авторитети като Петър Калвърли, Жералд Симоно, Йошинобу Ейши, Пиер Ернст, Улрих Костабел, Нетъм Дийн, Майкъл Нидерман, Атол Уелз, Джоузеф Бързински, Алберто Папи, Дейв Сингх, Маркъс Рестрепо, Клив Пейдж, Сами Суиса, Робърт Стокли, Леонардо Фабри, Джинила Петерсън, Джовани Фонтана, Назия Чопъри, Кай Бий, Волвганг Пол, Ивон Хуанг, Филип Молино.
По традиция на най-високия форум на българските пулмолози се отличават и награждават изтъкнати лекари, учени с принос в развитието на медицинската специалност и обучението на млади лекари. Присъжда се и наградата „Най-добър млад пулмолог“.
Тази година наградата “За цялостен принос към обучението по пневмология и фтизиатрия на името на проф. Ванко Ничев” беше присъдена на доц. д-р Денчо Османлиев. Наградата „За изключителен принос към развитието на пулмологията в България “ беше присъдена на доц. д-р Стоян Иванов, дългогодишен ръководител на Клиниката по Белодробни болести в СБАЛББ „Св. София“. Наградата за принос към развитието на пневмо-фтизиатричната мрежа на името на д-р Димитър Граматиков получи д-р Елена Шопова, дългогодишен Управител на СБАЛББ Велинград. Наградата „Най-добър млад пулмолог“ тази година заслужи д-р Деница Димитрова. Наградата включва грамота и 1000 лв. за продължаване на изследователската работа. Грамота  „За особени заслуги към БДББ“ получи „Клуб Магелан“. 
За особени заслуги към БДББ бяха отличени видни учени от чужбина, дали своя принос за
Питър Калвърли
развитието на българската пулмология. Това са проф. д-р Питър Калвърли, президент на Британското торакално общество, проф. д-р Майкъл Ниедерман, ръководител на Клиниката по пулмонарна и критична грижа в Weill Cornell Medical Center и професор в Weill Cornell Medical College и проф. д-р Сами Суиса, директор на Centre of Clinical Epidemiology, Jewish General Hospital. Те получиха бронзова статуетка, изработена от скулптора Венелин Божидаров, и грамота за Почетен член на БДББ.
 
В дните на конгреса се проведе и Общо събрание на Българското дружество по белодробни болести.

Няма коментари:

Публикуване на коментар