Translate

неделя, 21 октомври 2018 г.

Водещ немски онколог отново ще провежда консултации тип второ мнение в София


Водещият европейски онколог проф. Кристиян Манеголд от Интердисциплинарния онкологичен център в Хайделбергския университет отново ще провежда консултации тип второ мнение в София съвместно с д-р Росица Кръстева, началник на отделението по медицинска онкология в МБАЛ "Уни Хоспитал".
Консултациите ще се провеждат в Медицински център „Медик 1“ на 30 и 31 октомври, както и на 11 и 12 декември 2018 г., с предварително записване на телефон 0889 40 72 25 или на onco@medicone.bg.
По повод напредъка на науката в борбата с онкологичните заболявания проф. Манеголд припомня, че тази година Нобеловата награда за медицина бе присъдена за разработването на стратегии за потискане на спирачките на имунната система, които могат да се използват за лечение на ракови заболявания. Според него това откритие ще даде сериозен тласък в развитието на имунолечението на рака, а работата на нобеловите лауреати създава  възможности за нови имунотерапевтични противоракови агенти, които вече показват изключителни резултати.
Онкологът допълва, че именно лекарствата, които оказват влияние на имунната система в атакуването на злокачествените клетки или т. нар. „чекпойнт-инхибитори“, са в основата на терапията при меланом и няколко вида рак на белия дроб. Затова те се комбинират много успешно с химиотерапия, което значително подобрява терапията при недребноклетъчен карцином на белия дроб например, и води до удължаване на преживяемостта при пациентите, коментира той.
„През последното десетилетие персонализираното лечение при пациентите с рак на белия дроб напредва изключително бързо, поради откритията в областта на туморната молекулярна биология и наличието на значителен брой нови терапии. Днес пациентите се възползват от „лечение чрез хистология“, „лечение чрез молекулярна биология“ или  „лечение според имунологичния профил на тумора“, казва проф. Манеголд.
Съвременната онкология дава много възможности за индивидуален подход при терапията, т.е. какво е най-подходящо и правилно за конкретния пациент, допълва д-р Росица Кръстева. Според нея изборът на лечение зависи от много фактори: държавата, в която ще се проведе терапията, нивото на компетентност на болницата и нейния екип. Ето защо е важно да се търси и консултация тип второто мнение. Тя е наложен стандарт в Европа и дава спокойствие на първо място на пациента и на лекаря, който го е предписал, обяснява д-р Кръстева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар