Всичко за глутена, глутеновата диета, заболяването целиакия и много
други аспекти, свързани с пшеницата ще научите от книгата на д-р Алесио Фасано* и Сузи Флахърти* „Свободни
без глутен” на издателство” Асеневци”.
Д-р Фасано проучва влиянието на глутена върху човешкия организъм в
продължение на десетилетия. Благодарение на неговата дейност става ясно, че
целиакията и разстройствата, свързани с глутена, са сред най-разпространените
генетични заболявания в света, засягащи деца и възрастни. При хората с целиакия
глутенът предизвиква авто-имунна реакция, която може да доведе до пълно
унищожаване на вилите – малките, наподобяващи пръсти власинки, покриващи
тънкото черво.
Целиакията се наблюдава много по-често от диабет тип 1, кистозна
фиброза и болест на Крон. Причината за това е, че никой не може напълно да
асимилира не само глутена, но и близките до него секалин в ръжта и хордеин в
ечемика.
Ако сте току-що диагностицирани с разстройство, свързано с глутена, ще
ви се иска да прибавите към наръчниците си за безглутенов живот и тази книга
"Свободни от глутен” Тя е ценен инструмент при борбата с непоносимостта
към глутен.
--------
*Световноизвестният педиатър, гастроентеролог и изследовател Фасано е
основател и директор на Центъра за изследване на целиакията в Масачузетската
болница, първият център за изследване и лечение на целиакия, алергия към
пшеница и чувствителност към глутен в САЩ.
Флахърти е ръководител комуникации към Центъра за изследване на
целиакията в Масачузетската болница.
Няма коментари:
Публикуване на коментар