Translate

петък, 26 октомври 2018 г.

„Свободни без глутен” – ценно практическо ръководство за здравословен, независим от глутена начин на живот


Всичко за глутена, глутеновата диета, заболяването целиакия и много други аспекти, свързани с пшеницата ще научите от книгата  на д-р Алесио Фасано* и Сузи Флахърти* „Свободни без глутен” на издателство” Асеневци”.
Д-р Фасано проучва влиянието на глутена върху човешкия организъм в продължение на десетилетия. Благодарение на неговата дейност става ясно, че целиакията и разстройствата, свързани с глутена, са сред най-разпространените генетични заболявания в света, засягащи деца и възрастни. При хората с целиакия глутенът предизвиква авто-имунна реакция, която може да доведе до пълно унищожаване на вилите – малките, наподобяващи пръсти власинки, покриващи тънкото черво.
Целиакията се наблюдава много по-често от диабет тип 1, кистозна фиброза и болест на Крон. Причината за това е, че никой не може напълно да асимилира не само глутена, но и близките до него секалин в ръжта и хордеин в ечемика.
Ако сте току-що диагностицирани с разстройство, свързано с глутена, ще ви се иска да прибавите към наръчниците си за безглутенов живот и тази книга "Свободни от глутен” Тя е ценен инструмент при борбата с непоносимостта към глутен.
--------
*Световноизвестният педиатър, гастроентеролог и изследовател Фасано е основател и директор на Центъра за изследване на целиакията в Масачузетската болница, първият център за изследване и лечение на целиакия, алергия към пшеница и чувствителност към глутен в САЩ.
Флахърти е ръководител комуникации към Центъра за изследване на целиакията в Масачузетската болница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар