Translate

неделя, 21 октомври 2018 г.

Пикът на грипа се очаква в края на годината


За имунизиране на пенсионерите са осигурени от държавата 2 млн. лева за ваксини. Към момента няма информация дали всички пенсионери в България ще се ваксинират, подчерта главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него най-малко 10-15% от тази възрастова група ще си сложат 4-валентната ваксина, която до голяма степен съвпада с вирусния щам, пише БГНЕС. 
В предстоящия есенно-зимен период се очакват два неизвестни досега щама у нас – Колорадо и Сингапур. Според доклада на Европейския център за контрол на заболяванията, от 42 страни, циркулация на грипните вируси е доказана само в 10 - по два вида от тип А и тип Б.
Няма грипни вируси в България, както е в Европа. Към момента циркулация на грипни вируси има в Скандинвските държави и Великобритания.
У нас има случаи на инфекции от кашлица и дразнене в гърлото с хрема. Това са вирусни заболявания, които не причиняват грип. До края на месеца може да очакваме първите случаи на грипа. За бум може да се очаква в края на тази или началото на следващата година, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.
Специалисти подчертаха, че въпреки европейските намерения и решения обхватът с антигрипни ваксини да обхване 75% от населението още през 2010 г., това и досега не е постигнато никъде с изключения само в Холандия и Шотландия (и то в отделни години). У нас есенната имунизация е незначителна - до 3%.
Грипът отнема 500 000 човешки живота всяка година по света, отчете д-р Скендер Скала, ръководител на офиса на СЗО в България. Затова, от 2013 година се провежда активна информационна кампания. Като за начало на грипния сезон се смята месец октомври. Най-уязвими от заразяване са бебетата, възрастните хора с хронични заболявания, бременните жени. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път или чрез докосване на замърсени повърхности.
Препоръките на лекарите е хората редовно да мият ръцете си, да се движат с марля и при първоначални симптоми да си стоят вкъщи. Лекарите препоръчват още да не се започва лечение на грипа с антибиотици. До тях да се прибягва едва след 5-6 дни, ако настинката не отшумява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар