Translate

вторник, 12 юни 2012 г.

"Актавис"-компания №1 в България: Генериците не преразходват финансовите средства на НЗОК за лекарствени медикаменти

Без политическа воля, за пълна прозрачност на изразходваните средства в НЗОК, каквито и промени да се правят в нормативната уредба няма да има положителен ефект

Генериците са на достъпни цени, с високо качество на производство, отговарящо на строгите европейски стандарти

Д-р Валентин Димитров, директор "Болничен пазар" на "Актавис" представи на семинар данни,от които е видно, че през 2011 г. НЗОК е изразходила 64% от средствата за медикаменти за оригинални продукти, с които се лекуват значително по-малък брой пациенти и 34% за генерични, които покриват голям кръг нуждаещи се пациенти.
По думите му от 34 медикамента, посочени като основни за повишаване на разходите на здравната каса, само три са генерични. Оригиналните медикаменти са основните източници за разход на лекарствения бюджет на касата или казано най-кратко частта на преразход на средствата за медикаменти не е за сметка на генериците.
Освен това България има едни от най-ниските надценки за търговците на едро и дребно и същевременно и едно от най-високото ДДС за лекарствата. Ето защо без политическа воля за пълна прозрачност на изразходваните средства в НЗОК, каквито и промени да се правят в нормативната уредба няма да е на лице никакъв положителен ефект. Генериците у нас са на достъпни цени, с високо качество на производство, отговарящо на строгите европейски стандарти, каза в заключение  д-р Димитров.
В тази връзка изпълнителният директор на "Актавис България" Илия Пашов каза, че когато говорим за цени, би трябвало да си задаваме въпросът дали правилно се харчат парите в здравната каса и защо в условия на криза вместо хляб и салам едни пациенти получават луканка, а други абсолютно нищо..
Той се обяви категорично за пълна прозрачност на плащанията от страна на НЗОК, за единна електронна система, за ежемесечно публикуване/оповестяване на всички разходите за лекарства по заболявания и брой пациенти и за граждански контрол над дейността на касата.
Отново, за пореден път настоя там, където има възможност, пациентите да получават генерична терапия, за да се спестят пари за скъпите лекарства, които нямат аналог.
Стана ясно, че в САЩ лекуват с най-евтините медикаменти, а за другите пациентите си доплащат, че 44% от цената на един медикамент се състои от надценки, които не зависят от производителя и че досега и никой ясно и категорично не казва за кого точно ще поевтиняват медикаментите – за пациентите или за НЗОК..
Д-р Евгени Тасовски, медицински директор във фармацевтичната компания подчерта, че България не се реферира към 8 държави, с най-ниска цена, ха към всички страни-членки на ЕС.
Новата схема, чрез която трябва да се гарантират отстъпки от цената на всички лекарства, няма да заработи, заяви той.
По думите му няма механизъм, който да гарантира, че ако производителят или притежателят на разрешителното за употреба даде отстъпка за пациента в крайната си цена, тя ще стигне до него-крайния потребител, когато лекарството е платено примерно на 50% от касата.
Не трябва да има медикаменти реимбурсирани под 50 %, защото пък реимбурсацията под 30% на практика е отказ от лечение, бе кагтегоричен той.
Представителите на „Актавис" единодушно подкрепят промените в наредба № 10, съгласно които се предвижда да се въведе 12-месечен мораториум върху влизането на нови лекарства в реимбурсния списък на НЗОК, с цел ограничаване заплащането на нови скъпоструващи медикаменти, от което ще бъдат ощетени досега бюджетираните от касата медикаменти за лечение на останалите заболявания. Новите иновативни лекарства обикновено са насочени за лечение на пациенти с тежки заболявания, които не могат да чакат дори година. Ето защо те предлагат, ако ще има такъв мораториум в бюджета на здравната каса да има специален резерв за целевото бюджетиране при тях.


---------
Фармацевтичната компания "Актавис" има 150 продукта (от общо 380), които НЗОК покрива и е най-голямата фармацевтична компания в България по продажби в брой опаковки и стойност (44 млн. опаковки и 157 млн.лв.). В страната тя е компания №1 и дава обликът на българското здравеопазване. Компанията чака одобрение за около 70-80 нови медикаменти.
"Актавис"бележи ръст от 11% на Стария континент. Процедурата по закупуването на "Актавис" от американската Watson Pharmaceuticals, лидер по продажба на генерични продукти единствено във Великобритания и Франция, се очаква да приключи през четвъртото тримесечие на 2012 година, обяви Питър Бергуист, вицепрезидент "Продажби и маркетинг" в компанията, за Централна и Източна Европа.
Обединената компания ще стане третия по големина производител на генерични лекарства в света с повече от 1300 продукта и приходи от над 6 млрд. евро за т. г.
В момента Watson са четвърти, а Actavis – шести.
Заводите на "Актавис" в България – в Дупница и Троян, вече ще работят на 24-часов режим, тъй като поемат поръчките за всички европейски държави. В Троян предстои да се произвежда продукт, за дентална грижа, съдържащ флуор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар