Translate

понеделник, 11 юни 2012 г.

В планините Славянка и Пирин откриха уникален вид гъба - Zeus olympius

Определянето на вида Zeus olympius е потвърдено от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.
Локализирани са над 30 вида редки гъби, сред които и видът Zeus olympius. Тя представлява миниатюрна, ярко обагрена в жълто-оранжево дървесна гъба. Видът е открит през 1986 г. в Северна Гърция, в планината Олимп.Международният съюз за защита на природата я определя като „критично застрашена“, заради ограничения район, който обитава, и заради изключителната рядкост на този вид гъба, и поради това тя е включена в публикацията „Видове на ръба на оцеляването“.
„Новината за откриването на Zeus olympius на две места в България е невероятна.Тя е ново съкровище за природното наследство на България и страната трябва да се гордее с нейните откриватели.Българските находища се намират на значително разстояние от Олимп, което означава, че този изключителен вид вече има много по-добри шансове за оцеляване“, коментира д-р Дейвид Минтер, един от изследователите, описали за първи път гъбата, и председател на Международното дружество за защита на гъбите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар