Translate

вторник, 12 юни 2012 г.

Втората здравна вноска в частен фонд да замести таксите за избор на лекар или екип в болница


Тази идея лансира здравният министър Десислава Атанасова в интервю за БТА.
Тя ще предложи нормативна промяна, според която "пациентите, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга". Така хората, които нямат вноски в допълнителен фонд, няма да имат право да избират екип.
По думите й не е оправдано здравноосигурен гражданин да плаща допълнително за избор на екип в болница, за да получи правото да бъде лекуван от желан от него лекар, а не от лекар, който самият той не познава..
„Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти", поясни Атанасова и обеща да подложи идеите си на широко обсъждане.
Предстои промяна в статута на дружествата за доброволно здравно осигуряване и се предвижда дейността по доброволно здравно осигуряване да се извършва от застрахователи, имащи право да извършват дейност по застраховка "Заболяване" или застраховка "Злополука" и "Заболяване". По този начин ние синхронизираме законодателството си в тази област с европейските директиви, заяви Атанасова.
Атанасова припомни, че парламентарната здравна комисия вече прие на първо четене промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, според които при закупуване или прехвърляне на собственост върху недвижимо имущество или превозно средство продажбата на кола ще се изисква от собственика да представя удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски.
Вярвам, че тези мерки ще дадат резултат и броят на изрядните граждани ще се увеличи, изрази надежда тя и напомни, че е в ход и промяна на формулата за таксата за преглед. Предложението е сумата да се развърже от минималната заплата и така да се запази досегашният размер за преглед при джипитата и стоматолозите на 2,70 лв., а за ден престой в болница - 5,40 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар