Translate

вторник, 12 юни 2012 г.

90 изби от 10 балкански държави ще участват в първото издание на Първия балкански винен фестивал


Винарски изби от 10 балкански страни ще представят  най-добри вина - бели, розета, червени, пенливи и десертни. 38 от избите са български, а останалите са от Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Хърватска, Черна гора, Словения, Унгария, Румъния, съобщи Галина Нифору, изпълнителен директор на форума. 
Идеята е да се промотират вината от Балканите под един общ бранд. Обединените балкански производители са пета винена сила в света след Франция, Италия, Испания и САЩ, поясни тя. Очакваме членовете на журито да станат посланици на балканското вино по света, изрази надежда  Нифору.
Конкурсната програма е предвидена да се проведе на 14 и 15 юни в Гранд Хотел София.
За първи път най-големи експерти в областта на виниото (Masters of Wine) ще оценяват балканските вина.
Константинос Лазаракис, председателт на журито е  и едиственият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа. Институтът Masters of Wine e създаден в Лондон през 1955 година, за да насърчи винената търговия между острова и другите страни. В момента IMW е най-престижната организация за винено обучение в света и носителите на тази титла са едва 297 души от 23 страни, поясни  Нифору. Освен него журито включва още 19 признати експерти от различни държави като Christy Canterbury MW – САЩ, Caroline Gilby MW - Великобритания, Paul Liversedge MW – Швейцария, както и много други винени екперти, които ще помогнат да се изгради позитивния имидж на балканските вина в световен мащаб.
За приза “Най-добро вино на Балканите”, изработен от Кольо Карамфилов, ще се борят над 400 вина от региона. Ще победи онова вино, което според международното жури е най-елегантно, най - комплексно и най – добре ориентирано към пазара.
Втората част на събитието е предвидена за широката публика и ще се проведе на 16 и 17 юни 2012 г. Любителите на виното ще могат да дегустират вината, участвали в състезанието- над 350 вина, както и спечелилите вина. Паралелно с изложбената част, желаещите ще имат възможността да научат някои от тайните на професионалистите в областта на експорта, търговията и маркетинга на вино като почерпят опит от експертите за комбиниране на виното с храна, любопитни факти за развитието на винопроизводството на Балканите. Ще бъдат застъпени и редица други теми, които ще бъдат представени в няколко майсторски класова и лекции, водени от световно признати експерти и членове на международното жури.
В рамките на фестивала първият майсторски класа.озаглавен „Настояща и бъдеща слава на гръцките вина”, ще бъде  представен от Константинос Лазаракис.
Г-жа Нифору, на специална пресконференция,  направи сляпа дегустация на вината Катаржина ле фльор шардоне 2011 (България), Стоби Мерло 2010 (Македония), Каваклъдере Окюзгьозу и Богязкере 2008 (Турция).

Няма коментари:

Публикуване на коментар