Translate

вторник, 17 април 2012 г.

Гъшият пастет в търговската мрежа у нас не е гъши

А е смесица от различни отпадъчни птичи продукти,свинско, сланина и човки и най-вече от мюлари - хибрид между пекинска патица и мускусна патица, подправки и консерванти, алармираха от Съюза на водоплаващите птици и българските представители на европейската Асоциация на производителите на гъши и патешки дроб Euro foiе gras.  
Освен със свински остатъци тези пастети се тъпчат и с пилешки прат-субпродукт, който се получава чрез много фино смилане на човки, крака, пера, глави т.е. всичко, което остава след отделяне на месото. Пратът има свойството да поема много голямо количество вода и да набъбва, а овкусена с подправки получена каша или се кръщава пастет, или отива за пълнеж на кренвирши и колбаси.
На опаковката на произведения у нас гъши пастет с марка “Каro”, информацията за състав е : пилешки черен дроб, гъши черен дроб - 2%, птичи МОМ (механично обезкостено месо), свинско месо и мазнина, царевично нишесте, стабилизатори и др. 
А на опаковката на чешки гъши пастет “Лукс”, без посочен вносител,  съдържанието е следното: гъши дроб - 26%, свинско месо - 20%, свински дроб - 10%, сланина и др. 
В почти всички останали марки пастети се посочват и пилешки кожички ....
Надписът “гъши пастет”, на всички кутии е с големи букви, докато съставът е изписан с възможно най-дребния  шрифт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар