Translate

петък, 20 април 2012 г.

Няма да се откажем от пълната забрана на тютюнопушенето

Политиката на държавата, свързана с пълната забрана за пушене, няма да се промени между първо и второ четене на Закона за здравето, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, по време на дебат „Забрана на тютюнопушенето - кой колко струва и кой плаща?", която заяви, че ще отстоява забраната да влезе в сила.
Според европейските регламенти тоталната забрана за тютюнопушене трябва да бъде въведена до края на годината.
228  милиона лева ще са преките щети за бизнеса, само за година, ако бъде въведена пълната забрана за тютюнопушене в закритите обществени места от 1-ви юни т. г., прогнозира Атанас Димитров, председател на Столичната асоциация на ресторантьорите. Ако мярката бъде приета, 18 000 души от ресторантьорския сектор ще бъдат съкратени, около 10-12% от ресторантите и заведенията ще спрат работа,  месечно печалбата за бранша ще бъде с 12 млн. лева по-малко, с 2 милиона лева ще намалеят средствата към НАП  и с 5 милиона - тези от ДДС, поясни той.
Според него бизнесът ще бъде готов да въведе тоталната забрана за тютюнопушене едва когато държавата има икономически ръст над 2-3%.
Според икономиста Георги Ганев законът не унищожава тютюнопушенето, а само дима.

30% по-ниски обороти отчитат заведенията, след като обособиха отделни зали за пушачи и непушачи. Обикновено частта за непушачи е на 10% пълна, а в другата няма място, твърдят ресторантьори.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов, който въведе забраната в местните заведения преди година и половина, опонира, че в града няма фалирали заведения, а напротив - отбелязва се ръст от 40% сред посетителите .
Последните проучвания сочат, че 39% от населението у нас са пушачи. Цифрите показват, че най-висок е броят на пушачите сред мъжете - 46%, и сред хората между 26 и 40 години - 55%.
Проучването сочи още, че забраната за пушене на обществени места се подкрепя от 60% от всички българи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар