Translate

четвъртък, 19 април 2012 г.

Фалшиви продукти за растителна защита заливат Европа

Основен пазар за паралелната търговия са страните от Южна и Източна Европа

 На събитието, по повод заплахата от зачестилия поток на фалшиви продукти за растителна защита към Европа, организирано от Асоциация „Растителнозащитна индустрия“ България (АРИБ), представители на частния и държавния сектор обсъдиха текущата статистика и възможностите за борба срещу заплахата.
По последни данни на Европейската асоциация за растителна защита  между 5 и 10% от всички пестициди, използвани в Европа, са фалшификати, идващи от Китай. Основният пазар за тяхното разпространение са страните от Южна и Източна Европа, които са и най-големите производители на земеделска продукция на Стария континент. България не прави изключение, макар че все още няма точни данни какво е годишното потребление на фалшификати  у нас.
Според Европейската асоциация за растителна защита именно продуктите за растителна защита са сред едни от най-регулираните продукти в рамките на ЕС и тестовете за тяхното признаване отнемат значително време. Това е и причината производителите на фалшификати да са съсредоточени извън ЕС-основно в Азия. 
Фалшификатите обикновено достигат до Европа по въздух или по вода, а за да преминат безпроблемно митническите проверки, се транспортират обикновено без етикети. Много често това са високо токсични и лесно запалими субстанции, които се превозват без каквито и да било предпазни мерки.
Вносът им се извършва или в малки опаковки с необходимите етикети, или чрез големи пратки, подлежащи на препакетиране и етикиране, които сами по себе си могат да бъдат както усъвършенствани фалшиви копия, така и нискокачествени ментета. Поради тази причина е засилен контролът и върху куриерските фирми, защото в последно време те са използвани за пренос на забранените субстанции.В България фалшификатите влизат през Турция и Сърбия.
Използването на тези продукти е заплаха за фермерите, които ги прилагат, за околната среда и произвежданата продукцията, а така също и за хората, които като крайни потребители, са изложени на все по-увеличаващ се риск от стомашно-чревни проблеми, обриви или други реакции, които се предизвикват от натравяне

Затвор за търговия с опасни пестициди поискаха фирмите от бранша за растителна защита. ради огромните рискове, които носи използването на фалшиви продукти в нивите, предстои криминализиране на злоупотребата с тях, съобщи зам.-директорът на Българската агенция за безопасност на храните Антон Величков. Законодателството ни сега предвижда глоби за нарушителите. Фермерите, които употребяват такива препарати, се наказват със санкция, която варира от 2400 до 5000 лв.
От трафика на фалшиви пестициди престъпните организации печелят по 1 млрд. евро всяка година, са пресметнали от Европол.


------
Членове на Асоциация Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ)  са дъщерни фирми и търговски представителства на световните лидери в разработването, производството и предлагането на качествени и иновативни продукти за растителна защита.
АРИБ е член на Европейската асоциация за растителна защита (ECPA) и работи за прилагането на европейските политики и законодателство в България, които насърчават изследователската дейност и иновациите, подпомагат индустрията да се развива ефективно, защитават интелектуалната собственост и поощряват въвеждането на нови ехнологии и практики.
Една от дейностите на Асоциация “Растителнозащитна индустрия” България е насочена основно към повишаване информираността на фермерите в България за опасностите и рисковете, които крие използването на фалшиви продукти за растителна защита. Асоциацията поддържа и гореща телефонна линия, на която всеки може да подаде сигнал при съмнение за нелегален препарат – 0800 18 112.

Няма коментари:

Публикуване на коментар