Translate

петък, 20 април 2012 г.

Нова ера в антикоагулацията в България

Всяка една минута над петима души в света преживяват инсулт в следствие на предсърдно мъждене

Симпозиумът на тема „Нова ера в антикоагулацията в България, организиран от Бьорингер Ингелхайм България, събра водещи български и международни експерти в областта на предсърдното мъждене.Специален гост на събитието бе известният в областта на предсърдното мъждене проф. Георге-Андрей Дан, завеждащ на Отделението по кардиология и Отдела по диагностика на сърдечносъдови процедури и аритмология на Университетска болница Колентина, Букурещ и член на Европейското кардиологично общество, Американската сърдечна асоциация.
Модератори на форума бяха проф. Асен Гудев, председател на дружеството на кардиолозите в България, от УМБАЛ Царица Йоанна и проф. Димитър Раев, водещ специалист в областта на артериалната хипертония от Медицински институт МВР.
Основните акценти на симпозиума, бяха свързани с превантивни мерки, препоръки и поведение, сърдечна недостатъчност, тежест и правилна оценка на риска от исхемичен инсулт при предсърдно мъждене (ПМ). Представени бяха още и новости около вече утвърдената революционна терапия за профилактика на инсулт при пациенти с ПМ Pradaxa® (dabigatran etexilate), резултат на 20-годишни новаторски изследователски разработки на учените в Boehringer Ingelheim. Тя е определена като най-големия скок в антикоагулацията (разреждащи кръвта препарати) за предотвратяване и предпазване от инсулт в последните 50 години.Ллечението с Pradaxa® се реимбурсира от НЗОК на 50% от цената на лекарството от м. януари тази година.
Статистиката показва, че от ПМ страда всеки четвърти европеец над 40 години, а рискът от инсулт нараства многократно с увеличаване на възрастта. Инсултите, свързани с предсърдно мъждене, са особено тежки и след тях пораженията на мускулната функция и говора са доста по-сериозни.
Доц. Елина Трендафилова, началник отделение по спешна кардиология към Клиника по кардиология, Национална кардиологична болница, определи ПМ като „една от трите епидемии на 21-ви век заедно със сърдечната недостатъчност и диабета”. По думите и то засяга около 230000 души -3,14% от населението у нас, което го прави най-честата аритмия, съпроводена с пет пъти по-голям риск от изключително тежки инавалидизации, в резултат на мозъчния инсулт. Около 50% от пациентите с ПМ с висок риск от инсулт, които се нуждаят от постоянна антикоагулантна терапия обаче не я получават,  50% от тези, които я получават, не са дозирани адекватно и също са застрашени от инсулт, а 9% са предозирани. крайна сметка 75% от пациентите с ПМ в страната са изложени на риск от инсулт. ПМ удвоява смъртността и при жените и при мъжете, във всички възрастови групи, а инсултът при него е по-тежък, с близо два пъти по-лоша преживяемост и по-голяма честота на рецидивите. Над 55% от пациентите у нас, попадат в рисковата група, която се нуждае от антикоагулантна терапия. 32-50% от пациентите с ПМ имат отложен контрол на INR>2 т.е. 2/3 от тях не са протектирани, съобщи доц.Трендафилова , съобщи доц.Трендафилова.
По думите на проф. Дан, гост-лектор на симпозиума, ПМ е епидемия, чиито случаи зачестяват поради множеството рискови фактори и най-вече поради застаряване на населението в света.Състоянието се свързва с 5 пъти по-голям риск от инсулт, с голяма заболеваемост, смъртност и увеличени медицински разходи.
Според нето терапията с Dabigatran е доказано значително по-ефикасната, с по-голям профил на сигурност и по-рентабилната в сравнение с досега прилаганата стандартна терапия с Warfarin (aнтагонист на витамин К).
Проф. Раев, национален координатор на RE-LY за страната добави, че е щастлив, че и ние имаме принос в клиничното изпитване на PradaxaRE-LY и утвърждаването на тази революционна терапия.
Проучването включва повече от 18.000 пациенти, а резултатите от него показват, че в сравнение с досегашните лекарства, Pradaxa® предотвратява 35%  повече инсулти и случаи на системeн емболизъм в сравнение с познатите до момента терапии, като също така значително намалява риска от кръвоизливи в мозъка.
Pradaxa® е одобрена в Европа, САЩ, Канада, Япония, Австралия и няколко други страни на четири континента. Активната съставка на Pradaxa® - dabigatran etexilate е по-ефикасна и причинява по-малко кръвоизливи в сравнение с препаратите, познати до момента. Dabigatran etexilate е начело на ново поколение перорални антикоагуланти-директни тромбинови инхибитори, насочени към големи нерешени медицински нужди в профилактиката и лечението наостри и хронични тромбоемболични заболявания.
Директните тромбинови инхибитори постигат мощни антитромботични ефекти, чрез специфично блокиране активността на тромбина, както на свободния, така и на свързания в съсирека), основният ензим в каскадата на тромбообразуването. За разлика от витамин К антагонистите, които действат променливо, чрез различни коагулационни фактори, dabigatran etexilate осигурява ефективна, предвидима и постоянна антикоагулация с нисък потенциал за лекарствени взаимодействия и без такава с храни, както и без необходимост от рутинно проследяване на коагулацията или корекция на дозата.
Миналата година Европейската комисия одобри употребата на медикамента в ЕС за профилактика на инсулт и системен емболизъм при възрастни пациенти с неклапно ПМ с един или повече рискови фактори. Докато дозата от 150mg два пъти дневно се препоръчва за по-голямата част от пациентите, то дозата от 110mg също два пъти дневно е предназначена специално за възрастни хора над 80 год., за пациенти с повишен риск от кървене и за пациенти, на които е предписано да вземат верапамил, блокер на калциевите канали,заедно с dabigatran etexilate, при диабет, хипертония и др.заболявания.
-----


Boehringer Ingelheim е една от 20-те водещи световни фармацевтични компании.
От основаването и преди 125 години фамилно-притежаваната компания изследва, разработва, произвежда и предлага на пазара продукти с висока терапевтична стойност за хуманната и ветеринарната медицина.Нейното седалище е в гр. Ингелхайм, Германия и има 145 представителства в света и повече от 42 000 служители.
Boehringer Ingelheim реализира 12.6 милиарда евро нетни продажби през 2010 г., като инвестира близо 24% от тях в най-големия си бизнес сегмент - лекарствата с рецепта - за проучвания и развитие.


 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар