Translate

сряда, 18 април 2012 г.

От болестта на Паркинсон най-често заболяват мъжете

Болестта на Паркинсон е второто най-често срещано дегенеративно заболяване на централната нерва система, което уврежда двигателните функции и говора.
От болестта на Паркинсон най-често заболяват мъжете като средната възраст, на която се проявява заболяването обикновено е 60 години, но то може да възникне и при хора дори под 30 годишна възраст.
По данни на НЗОК у нас се лекуват медикаментозно12 500 души с Парконсон макар, че диагностицираните са двойно повече.
Пациентите в ранен стадий на заболяването заплащат част от лечението си, което се явява непосилно за повечето от тях,  докато терапията в късната фаза е изцяло поета от касата.
Според Васил Настев, председател на сдружението за достоен живот на Паркинсониците в България, в последните години дейността им е съсредоточена в "двубой" с НЗОК и макар, че са спечелили съдебното делото за наложеното им, без да са го искали, скъпоструващо лечение то вече им е отнето.
Загубите от това заболяване, за което няма статистика у нас са огромни, не само за страната ни, но и в европейски мащаб. Негов характерен белег е депресията, продължи той. Все още у нас няма клинични психолози, а доскоро болните от Паркинсон се третираха и квалифицираха като алкохолици, коментира Настев.
Новото лечение, при което допаминът се подава директно в тънките черва, чрез сонда или помпа, равномерно през определени интервали от време, за да не се уврежда стомахът, позволява концентрацията на медикамента да остава постоянна.
То се прилага в късната фаза на заболяването и е животоподържащо. Вече при 10 пациента оперативно е вкарана сондата, а още 3-ма чакат за тази интервенция, при която отвън на тялото им е прикрепена чантичка, чрез която медикаментът се подава равномерно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар