Translate

вторник, 17 април 2012 г.

Бойко -спасителят на Гърция


Политически записки от седмицата


  Не знам дали в нашите медии има теми табута, но публикуването на някои от информациите могат сериозно да навредят на вашето здраве. Ето ви и пример: „Всички гърци с бонуси за Великден." Пенсионерите (дето вземат от 600 евро нагоре) щели да приберат допълнителна великденска пенсия, а безработните - по 300 евро на калпак. Иначе съседите практически са във фалит и получават траншове от много милиардни заеми. Пък кредиторите нека пак си говорят за български заплати.
  И още „кадрови" от южната ни съседка. „В Гърция искаме премиер като Вас - патриот и отговорен, който строи в държавата." Това казаха гръцки туристи на министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му в град Сандански за първата копка на лот 4 от магистрала „Струма". Бреййй, още малко ще поискат и филиал на ГЕРБ в Атина. Моят съвет е хубаво да си помислят. Защото, като дойде Бойко, с него ще пристигнат и българските заплати и пенсии, цените на лекарствата и със сигурност Цецо Цветанов. А бонуси ще видят на куковден. Та на въпрос: „Какво ще прави, като пребори кризата в България, премиерът отговорил скромно: „Ще отида да помагам на други страни и народи."
  Показателно след обръщението на президента Плевнелиев в Народното събрание беше подкрепен от всички парламентарни групи с изключение на... ГЕРБ. Или не си бяха написали домашното, или Оня отгоре от нещо и за нещо се мръщи. Както писа един форумец, кръстил се "стар седесар": "Когато врагът те хвали, а своите мълчат, значи нещо си сгафил и не си на прав път."
  Данните на социолога Юлий Павлов за състоянието на партиите плътно се доближават до резултатите на родния Галъп. ГЕРБ води убедително с 31-32 на сто, следвани от БСП с 18 процента, необявената партия на Кунева и ДПС. Сините вкупом са на ръба на влизането в парламента. А в същото време Мартин Димитров сънува двуцифрена победа и вече се кани да е опозиция, ако управляващите направят коалиция с БСП или Кунева, или да направи коалиция с ГЕРБ при подходящи резултати. Чакайте бе, братя демократи. Първо хвърлете въдицата, после хванете рибата, поставете тигана, запалете печката и чак тогава разпределяйте порциите.
  Иван Костов остана без четирима от висшето си ръководство. Като ги чета и слушам как партията намалява и захранва ГЕРБ с гласове, си мисля, че скоро ДСБ ще трябва да премине в Червената книга на изчезващите партии.
  "Христос е до нас и ни помага да преодолеем трудностите", обяви папа Бенедикт XV на Разпети петък преди католическия Великден. Преди няма и месец миньорите от "Горубсо" посрещнаха Бойко Борисов с икона, погача и шампанско. Пък Дянков по Негово разпореждане обеща заплати на металурзите в Кърджали по православния Великден. Та да си дойдем на думата...
  След неколкократната лична намеса на премиера в кризисни моменти, от Министерския съвет се получило разпореждане всички позвънявания на тел. 112 да се пренасочват лично към Бойко Борисов.

Евгени Петров
В-к "168 Часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар