Translate

вторник, 17 април 2012 г.

Проектът на Наказателен кодекс- криминализира укриването на осигуровки

Конфискация на имуществото и живот зад решетките заплашват всеки работодател, който не плаща в срок вноски за пенсии и здраве. Това е записано в проекта на Наказателен кодекс, който криминализира укриването на осигуровки. 
Тенденцията в проекта, изготвен от Министерство на правосъдието, е таванът за някои престъпления да е по-нисък, но извършителите да получават яки глоби. Ако парламентът приеме новостите, ще отпадне и доживотната присъда без право на замяна.
В новия НК се криминализира отвличането на влак, кораб и автобус. Досега се предвиждаше наказание само за похитители на самолет. Според проекта се намалява с 2 г. санкцията за убийство по непредпазливост. Предвиждат се по-сурови санкции за склоняване към самоубийство на малолетен. Предлага се от 15 г. до 20 г. и дори доживотен затвор, а сега санкцията е от 3 до 10 г. По-тежки наказания са предвидени и за деяния като кражба и грабеж, ако отнетото е в особено големи размери.За отвличане досега най-тежкото наказание бе от 10 до 20 г. затвор или решетки до живот. Експертите  предлагат при особена жестокост за похитителите срокът да е от 5 до 15 г. с  конфискация на имотите им. За трафик на хора законът позволяваше от 3 до 10 г. затвор и максимална глоба от 50 000 лв. Сега се предлага присъдата да е от 3 до 15 г., а глобата – от 20 до 150 000 лв. Изнасилвачите да лежат най-много 15 г. вместо досегашните 20 г. се предлага в проекта, както и да отпадне най-тежкото наказание "доживотен затвор без замяна" , което ще рече, че ако някой осъден на лишаване от свобода до края на дните си, излежи 15 години от присъдата си и се държи прилично, може да бъде освободен предсрочно.За сметка на това, обаче, се предлага при рецидив "наложените наказания да се изтърпяват отделно". Така човек може да бъде осъден общо и на 50 години.
Лишаването от свобода в общия случай може да е по изключение до 20 години при съвкупност от престъпления, както и за особено опасни умишлени престъпления, и до 30 години при опасен рецидив.
Законът обаче е по-либерален към крадците, които обират къщи и апартаменти.
Проектът предвижда задигането на автомобил да се наказва с максимум 6 г. затвор вместо досегашните 8 г.  За кражбата на кола със сила и заплаха санкцията е  най-много 10 г. затвор, вместо 12 г.
Извършилите на длъжностно престъпление да получават от 1 до 5 г. решетки вместо настоящите от 1 до 10 г., но да им се отнема половината имущество.Пощадени обаче са контрабандистите. Сега ги грозят от 3 до 10 г. пандиз и от 20 до 150 хил. лв. глоба. Предложението е паричната санкция да няма минимум, а таванът да е 20 бона.
За първи път се въвежда затвор до 4 г. за министри и чиновници, злоупотребили с обществени поръчки. Досега делата се гледаха по член от НК за неизпълнение или превишаване на служебните задължения.
Проектозаконът предвижда по-строги мерки срещу плагиатството.В новия  НК максималното наказание е 8 г. затвор и 15 000 лв. глоба. Предложението е при значителни нанесени вреди плагиатите да отидат за 10 г. зад решетките и да дължат 20 000 лв. глоба, както и да има опасност да се разделят с имуществото си. Проектът предвижда да няма таван за глобата за осъдените за пране на пари, а минимумът да е 3000 лв.
От кодекса може да отпаднат престъпления като спекула, безделничество и просия, тъй като досега действащият . НК е писан през 1968 г. и според експертите тези текстове са „мъртви” , не действащи и изостанали от времето на социализма. Още през 2010 г. главният прокурор Борис Велчев настоя затворът за 50 престъпления да отпадне и те да се наказват само с глоба.Подобна препоръка към страната ни бе направена и от Европейската комисия.
Законът е представен за широка обществена дискусия до 15 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар