Translate

петък, 20 април 2012 г.

Най-много са селищата без аптеки за безплатни лекарства в Русенска и Видинска област


В 39 общини няма нито една аптека, която да отпуска лекарства по линия на НЗОК, съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.
Най-много са селищата без аптеки за безплатни лекарства в Русенска и Видинска област. Болните там пътуват всеки месец до областния град, за да си набавят необходимите им медикаменти. Така например в Русенска област от 8 общини в 4 няма такава аптека. Най-голям е проблемът в област Видин. Там  в 6 от 11 общини няма аптека, която да е сключила договор с РЗОК. А в 105 от 264 общини пък няма нито една аптека, която да отпуска лекарства за лечение на редки болести и за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти.
По думите на маг. фармацевт Ненчев от приблизително 4000 аптеки в страната договор с касата имат едва 50%, за частично платените лекарства, а едва между 25 и 30 % - за медикаментите, чиято стойност се плаща изцяло от здравния фонд. 
Според него търговците на дребно на медикаменти нямат икономически или други стимули, за да сключват договори с НЗОК.Аптеките не получават надценка за лекарствата, плащани на 100 % от касата, а само два лева на изпълнена рецепта, обясни той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар