Translate

вторник, 17 април 2012 г.

Търговците по пазарите поддържат с лимонтузу свежия вид на залежалите салати, марули и репички

Просто и безопасно е - в съд с обем от 25 литра находчиви предприемачи разтварят  лимонената киселина и потапят увехналия зарзават за 15-20 минути в нея. Тя неутрализира нитратите в плодовете и зеленчуците, потвърди изпълнителният  директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.
Хубавите салати трябва да са твърди, бели и сладки. Ако нагарчат, означава, че са старички.
Ако започнат бързо да увяхват и да се развалят, значи пък има повече нитрати в тях.
Първото задължително правило за намаляване на количеството нитрати в зеленчуците е те да се измива обилно като най-нитратните им части трябва да се отстраняват- кочан, външни листа, дръжки и опашка. Най-високо е съдържанието на нитрати в листните зеленчуци, сред които са спанакът, копърът, магданозът, марулите и салатите „Айсберг".
При зелето натрупванията са в кочана и горните листа, а при морковите - в сърцевината. При картофите и краставиците най-много нитрати има в кората, при цвеклото - в горната и долната част на кореноплода. Листните зеленчуци трябва да се накиснат в студена вода поне за половин час. Картофите и морковите се разрязват наполовина и се киснат за 1-2 часа, като водата се сменя поне два пъти. Важно правило е краставиците, корнишоните и тиквичките винаги да се белят.
Зеленчуците трябва да се консумират с лимон, защото съдържанието на витамин С в него възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити и образуването на нитрозамини. Под въздействието на по-висока температура нитратите се превръщат в нитрити. Именно те са опасни и вредни за човешкото здраве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар