Translate

сряда, 18 април 2012 г.

Само18 продукта може да се наричат млечни според новия регламент

С новата наредба ще забрани да се използва наименованието млечен за продукти, в които има някакво растително масло, най-вече палмово

Съгласно проектонаредбата за специфичните изисквания към млякото и млечните продукти, подготвен от Министерството на земеделието, истински млечни продукти и техните имитации с растителни добавки няма да може да се произвеждат в една и съща мандра, на производителите на мляко и млечни продукти се забранява да разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, ако работят и с оригинални суровини и др.
Проектонаредбата определя критериите за качеството и състава на млечните продукти, какво трябва да съдържат суроватката, сметаната, маслото, изварата, мътеницата и др. млечни продукти, наименованията, използвани за млечни продукти, и специфичните изисквания към етикетирането им. Дадено е точно определение също така на кумиса, за чиято направа е нужно кобилешко мляко, както и на кефира, който се получава от краве мляко, преминало през алкохолна ферментация.Точно формулирано е понятието „имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко”. При продажба имитациите ще бъдат поставяни на отделни щандове, където трябва да има надпис „Имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко”.
"Масло" ще се наричат само продукти с минимум 80% съдържание на млечни мазнини. Ще може да се продава и масло с по-малко мазнини, но това ще трябва изрично да бъде написано на етикета. Например 3/4 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%. 1/2 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%, предвижда наредбата. В айряна добавката на вода трябва да е под 50%, а максималното съдържание на сол да е 0.8%. Етикет "прясно мляко" ще носи само продукт от сурово мляко след пастьоризация или стерилизация, в който се допуска изменение на маслеността чрез отнемане или добавка на сметана.
Според наредбата млечните продукти задължително трябва да са получени от секрецията на млечните жлези на животно чрез доене, без да са обработени по начин, който променя състава им. Те могат да съдържат само мляко, питейна вода, калциеви соли, ензими, млечна киселина, сол за хранителни цели, билки и подправки за аромат. Забранява се добавянето на мазнини и протеини с немлечен произход. В млечните продукти ще може да се влага сухо мляко, но само 20% от от използваното количество сурово мляко. 
Само18 продукта може да се наричат млечни според новия регламент. В истинските продукти ще бъде абсолютно забранено да се добавят мазнини и протеини с немлечен произход, влагането на оцветители и овкусители, както и на желатин в прясното и кисело мляко, айрана и млякото за пиене.
В сиренето и другите млечни изделия може да има само мляко, вода, ензими, калциеви соли, млечна киселина, сол и билки.
Ако не е направено уточнение от какво животно е млякото, то винаги означава, че е краве. Продуктите, направени от сурово мляко, пък трябва да носят на етикета си маркировка във формата на шестоъгълник с уточняващ надпис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар