Translate

сряда, 18 април 2012 г.

В столичната частна МБАЛ"Сердика" заработи клиника по медицинска онкология

Отделението по медицинска онкология е с 20 легла и ще носи името на доц. Валентина Цекова, дългогодишен химиотерапевт. На месец в него ще бъдат обслужвани по 250 човека, по договор с НЗОК. Дейността му ще е свързана с лечението на солидни злокачествени тумори, чрез системна лекарствена терапия, диспансерно наблюдение, проследяване на терапевтичния отговор при пациенти на домашно лечение с прицелна перорална противотуморна терапия и перорална химиотерапия.
Така всички онкоболни ще бъдат приемани по същия начин, с направление по клинична пътека № 298 и клинични процедури № 5, 6 и 7, както в държавен онкодиспансер и на пациентите няма да се налага да плащат за терапията и медикаментите си, съобщи директорът на МБАЛ „Сердика” д-р Методи Янков.
Той благодари на институциите, че са спазили законите и са показали, че има равнопоставеност между общинските и частните лечебни заведения.
Според него понякога се прокрадва мисълта, че частните лечебни заведения са бутикови, но факта че в болница „Сердика” ще се лекуват пациенти с най-висока сложност в областта на ортопедията, онко-гинекологията, лицево-челюстната хирургия и УНГ, опровергава това . Болницата е абсолютно равностойна на всички общински и частни болници, а екипа на новата клиника е с много висок рейтинг сред онколозите в страната, каза в заключение д-р Янков.
Началникът на отделението по медицинска онкология „Доц. д-р Валeнтина Цекова“ д-р Красимир Койнов подчерта , че трябва да се отдаде заслужена почит към доц.  Цекова, която бе лекар с изключителна доброта, достигнал височините в онкологията и пожела на всички работещи в болницата да постигнат високо качество в медицинското обслужване.
„Борбата с онкологичните заболявания е тежка и ние лекарите участваме ежедневно в нея, стремейки се да подобрим и удължим живота на нашите пациенти. Затова работим да бъдат подобрени условията за лечение, качеството на предлаганата медицинска услуга и лесния достъп до нея“, поясни той.
Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването сподели, че преди година е заявил категорично на лекари от сегашното ръководство на болницата, че лично той не би не инвестирал и една стотинка в една такава свръх администрирана, свръх бюрократизирана здравна система, в която отгоре на всичкото правилата непрекъснато се променят. И слава богу, че те послушаха приятелският ми съвет. Идвайки насам си мислех "защо не ме послушаха?". Според мен те го направиха от любов към медицината, от желанието да практикуват професията, да помагат на хората, и заради това рискуваха и вложиха в болницата много собствени средства. Продължавайте да бъдете такива и занапред, защото любовта към пациентите явно е пътя гарантиращ успех, каза той.
Независимо, че от МЗ бе потвърдено присъствието на зам. здравният министър д-р Минчо Вичев, той не уважи откриването на болницата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар