Translate

сряда, 23 ноември 2011 г.

Още полезни факти за нара и сока от нар:


-В една чаша сок от нар се съдържа около 40% от необходимата за организма дневна доза витамин С, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания;
-30 мл сок от нар съдържа три пъти повече антиоксиданти от 30 мл зелен чай или червено вино. Антиоксидантите, съдържащи се в него, могат да спрат развитието на атеросклерозата;
-Благодарение на наличието на фолацин, пектини и танини, сокът от нар е полезен при различни възпалителни заболявания на храносмилателната система. Уникалното на този плод е, че той помага както при запек, така и при стомашно разстройство;
-Като биостимулатор, сокът от нар има тонизиращо и укрепващо действие. В Индия, например, се използва за подобряване на работоспособността. Добре е да пиете по 1/2 чаша три пъти дневно, 30-40 минути преди ядене;
-Сокът от нар съдържа калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, а по количеството на калий многократно превъзхожда други плодови сокове. Благодарение на този богат минерален състав, той стимулира кръвообращението, намаля холестерола и регулира водно-солевия обмен. Поради това, се използва в лечебното хранене на страдащите от хипертония и сърдечна недостатъчност;
-Благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти, които стимулират притока на кръв към половите органи, чаша сок от нар подобрява мъжката полова функция. Доказано е, че едно хапче виагра се равнява на една чаша сок от нар;
-Много добре утолява жаждата, тъй като съдържа лимонена киселина, която му придава приятен и освежаващ вкус;
-Зърната на нара съдържат натурални естрогени;
-Той намалява риска от някои ракови заболявания: рак на кожата, на гърдата при жените и на простатата при мъжете, а също така забавя процеса на разрушаване на хрущялите при артрит ограничава риска от развитие на болестта на Алцхаймер;
-За да вдигнете нивото на хемоглобин в кръвта си, яжте пресен нар и пийте сок от нар;
-Ако мажете луничките си със сок от нар, те ще изчезнат;
-Нарът е полезен при висока температура, защото съдържа голямо количество витамин С. Ако изплаквате устата си със сок от нар, това ще ви помогне да се справите с проблемите в устната кухина и с неприятния дъх.

Нарът - суперхрана от векове

Родината на нара е Югозападна Азия, предполага се, че идва от територията на Древна Персия или Афганистан, а е култивиран е от юдеите още преди 5000 години. Нарът  от дълги години се отглежда и у нас- в Южна България и по Черноморието..
Нарът е възпят още в Стария завет, а в Египет, Афганистан и Кавказ е бил почитан като символ на плодовитостта, тъй катов един нар има 400-700 семена, възможно е да наброяват и повече от 1000. Едно от имената на този божествен плод е гранат, но не защото формата му е като граната, а от латинското название “granatum”, което означава зърнест. На английски е – зърнеста ябълка. Нарът е наистина витаминна граната. Той е изключително богат на витамини C и успешно може да замества лимона по нашите географски ширини. Богат е също и на витамини P, B1, B2, B6 и B12, а също така витамин E и провитамин A. В най-голямо количество дъбилните вещества са в кората на плода, затова от нея се прави ароматен чай, който действа благотворно при стомашни разстройства. Смята се, че помага и при висока температура, ангина и кашлица, както и при пневмония, анемии, дерматити. За най-полезен до ден днешен се смята сокът на плода, който се съдържа в 80 % от плода. Още Хипократ препоръчва сокът от нар да се прилага при кожни заболявания и изгаряния, а Авицена го споменава многократно в препоръките за лечение на различни заболявания, заради бактерицидните му свойства. Нарът е наречен „дар от Бога" в Библията.
Нарът се смята за зрял, когато цветът на кората му е равномерен, плодът е плътен и сух, без петна и меки участъци. През нея трябва да се напипват зърната.  При покупка подбирайте плод, който да е тежък  и едър, с лъскава кора и по-ярък цвят. Може да се съхранява до месец в хладилник. Ако ще го консумирате до няколко дена – не го дръжте в хладилника, а на прохладно.
За да се улесни обелването се препоръчва плодът леко да се замрази във фризер, след което да се разреже на части. Така зрънцата се отделят много по-лесно. За да почистите нара, срежете горната му част, направете разрези отстрани и разчупете плода. Друг начин е да отрежете горната част и да потопите нара в студена вода. След половин час, когато го разрежете, зрънцата ще паднат сами.
Сокът от зрял нар може да се получи и с помощта на сокоизстисквачка за цитрусови подове. Понастоящем се предлагат сортове, чийто семки са меки и не горчат. Сокът обаче трябва да е от целия плод - със семките и кората.

Сокът от нар намалява стреса на работното място

Но същевременно ни  прави и по-ентусиазирани относно служебните задачи, твърдят изследователи от университета „Кралица Маргарет“ в Единбург.
В продължение на две седмици дброволци, участващи в изследването, консумирали по 500 милилитра сок от нар дневно. В началото и в края на изследването им е премерено нивото на пулса. А освен това те попълнили въпросници, в които описали своите усещания и настроение относно работата си.
При тези, които консумирали сок от нар е отчетено нормализиране на нивото на пулса, а чувства като вина, нервност, срам, по-рядко са срещани във въпросниците. Почти всички от тях били и по-ентусиазирани, активни, вдъхновени, в сравнение с периода преди приема на сока.
Учените твърдят, че благодарение на сока от нар, хората ще облекчат хроничния стрес и ще подобрят цялостното си здраве.
А само месец след консумация на чаша сок от нар дневно, при хората на средна възраст, е налице намаляване на образуването на мастни клетки в областта на корема и около вътрешните органи, известно като висцерално затлъстяване.
Сокът от нар е с високо съдържание на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали в организма. Поради тази причина учените твърдят, че намалява рискът от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания и му приписват свойствата да се бори срещу туморите и процеса на стареене на ДНК.

вторник, 22 ноември 2011 г.

Болните с таласемия майор и хемофилия от 2012 година отново на диспансерен отчет в университетските болници в страната

От пролетта на т. г. те се наблюдават от специалистите в ДКЦ-тата, а лекарствата им се изписват от ОПЛ. Според пациентите и лекарите-специалисти това не е неудачен вариант най-вече за самите болни.
Ето защо е "отвоювано" от догодина те да се върнат в университетските центрове, където ще се провежда  наблюдението им.

Движението гори хормоните на стреса


Паническите атаки вгорчават живота на цялото семейство

Сърцебиене, изтръпване на пръстите на ръцете и краката, усещане за страх без видима причина. Сякаш ей сега ще припаднем или ще ни се случи нещо много опасно и страшно. Мисълта тече бързо и хаотично и търси изход. Явяват се болки в тила, областта около сърцето, силно гадене. Сънят е нарушен - или заспиването е проблематично, или идват внезапни събуждания, при които човек губи чувство за реалността. Налягат го песимистични мисли и усещане, че „никога няма да се оправи”. Доскоро важните и съществени неща постепенно губят смисъл пред страха от това да не ни се случи. Най-мощното противодействие на паническите атаки е движението. То гори хормоните на стреса. Нужно ни е особено през есента и зимата, когато денят е по-къс, светлината - оскъдна.Това допълнително разстройва хормоните.Доста хора преживяват една или няколко панически атаки и с това се разминават - забравят за тях и са щастливи. Други обаче  развиват паническо разстройство, което минава във фаза, когато развиват страх от страха, т.е. страх от евентуалния страх, който всеки миг може да се появи. Ако например сте преживели паническа атака в кола, докато сте чакали пред светофара, вие можете да развиете страх при всеки следващ светофар и започвате да избягвате тези ситуации. От това страда работата, приятелствата - също, а бракът е подложен на сериозно изпитание.
Много хора се събуждат от пристъпи на ужас по време на сън. Често те са толкова мъчителни, че се страхуват да заспят отново, и така постепенно се изтощават напълно. Ако тези симптоми са ви познати и са ви се случвали или ви се случват често, то бихте искали да си обясните какво се случва с вас.
Хората с повишена тревожност често носят ментално и телесно напрежение. Често те са твърде напрегнати, с блокирано дишане, мускулни „брони” и блокажи...Който не го е изпитал, не може да разбере. За да се промени състоянието, е нужно да се излезе от порочния кръг.
Безпричинните пристъпи от страх са сериозен проблем за мнозина и могат да причинят сериозни проблеми – провал на изпит, блокаж при изява пред много хора. Вариантите са различни.
Всъщност паническите атаки не са безпричинни. Те може да имат връзка с минали събития – катастрофа, внезапна смърт на близък човек или приятел, грижа за тежко болни и т.н.
Често те са свързани с разстройство в регулирането на вегетативните функции. То е функционално нарушение от страна   на сърдечносъдовата, но и на всички други системи в организма.
Представете си, че в час пик се повреди светофар на голямо, възлово кръстовище. Какво се случва – задръстване, нервно свирене с клаксони, възможна е дори катастрофа. Нещо подобно се случва и в човешкия организъм, когато вегетативната нервна система не работи хармонично. А това е системата, която  осигурява живота - вегетативна. Тя регулира работата на сърцето, артериалното налягане, процесът на дишане, адаптацията към околната среда, промените във времето, към стреса. И при грешки в настройките кръвообращението, топлообменът, храносмилането и какво ли още не се нарушават.
Някои хора се раждат с повишена чувствителност. В повечето случаи обаче сами си го правим. Водещо е обездвижването от детска възраст. След това стресът, прекомерното натоварване в службата, недостигът на дневна светлина разстройват хормоните и включват вегетативната дистония. Като „заквасква” на тежкото състояние идва липсата на положителни емоции и стрес. За това състояние допринасят и хормоналните пренастройки в пубертета, по време на бременността, в следродовия период, както и преди менопаузата и по време на климактериума.

Признаци, които ги издават

студени длани и стъпала
повишено потене
учестен или забавен пулс
нестабилно кръвно
болки в лявата гръдна половина
затруднения при дишане
пристъпно главоболие и       световъртеж
бързо настъпваща умора и лош сън
„безпричинно”повишаване на       температурата,гадене, запек, болки в корема
чувство на тревога, вътрешно      напрежение, раздразнителност

Дълбоко дишане регулира ритъма на сърцето

Лесно може да овладеем пристъпа на паника с дишане. Има много варианти, но лесен за разбиране и изпълнение е този, който прилича на дишането при гмуркане под вода.
За целта поемате бавно и дълбоко дъх, пълните гърдите и го задържате, колкото успеете, без да усетите порив на задушаване. За да разтворите целия обем на белите дробове и добре близо до нас да има саксия с индрише, босилек или лимон. Приятният им свеж аромат стимулира дълбокото дишане.  
Добре е това дишане да се упражнява минимум 1-2 пъти дневно през деня по 10-15 минути и да се прилага незабавно щом усетите признаците на панически пристъп, преди той да се е разгънал.
Това може да успокои реакциите от страна на сърдечносъдовата система – сърцебиене, промени в артериалното налягане, стягане в гърдите и т.н. А справим ли се с тях, е напълно възможно да преодолеем и кризата. А помощ може да дойде от билки и хомеопатични лекарства, които регулират функциите и помагат за овладяване на пристъпа.

Д-р Атанас Михайлов
В-к „Монитор”

Главоболието, предизвикано от стрес, може да стане постоянно


След продължително нервно напрежение, стрес или работа в неподвижна поза се отключва така нареченото тензионно главоболие. Дългото напрежение на мускулите на главата повишава чувствителността на рецепторите и те реагират болезнено.
„Целият череп на главата е увит с мускули. При психическо напрежение те се стягат и се получава нещо като крампа-мускулно схващане. Когато тези мускули продължително време стоят „стегнати” - и понеже са върху главата, човек има чувство, че болката идва отвътре”, обясни  проф. Иван Миланов, шеф на Клиниката по неврология в болница „Свети Наум”.
Този тип главоболие може да дойде и при рязко застудяване. Кожата на главата има рецептори за ниските температури. При студ те се активизират. Освен болка се усеща изтръпване и кожата на главата става чувствителна. Когато сутрин се решим, усещаме всяко зъбче на гребена.
„Проблемът е, че ако това главоболие не се лекува правилно, става хронично. И тогава вече не е пряко зависимо от стреса”, казва професорът.

В-к „Монитор”

Ваксина срещу рак мори американски момиченца

Гардасил/Силгард причинява поражения на мозъка, лицев неврит и дори смърт
Нови случаи на мозъчно изоставане у момиченца, на които е била поставяна ваксината срещу рак на шийката на матката Гардасил (производство на транснационалната фармацевтична корпорация "Мерк и Ко"), отново вдигна стихналия преди години скандал в САЩ, съобщи агенция УърлдНетДейли (WND). Според декларация на ръководството на американските Центрове за превенция и контрол на болестите, цитирана от WND, подобни противопоказания не са установени при изпитанията на ваксината. "От 35 милиона дози Гардасил, разпространени в САЩ, едва 0.05% от ваксинираните индивиди имаха странични ефекти, но синдромът Гилен-Баре (парализа - б.р.), паралича на Бел и умствена изостаналост не бяха сред тях", се казва в декларацията им. Ваксината се слага на момиченца над 9 години, защото щяла да ги имунизира срещу предаванитe само по полов път папиломни вируси HPV16 и HPV18, които в зряла възраст предизвиквали над 99% от случаите на рак на маточната шийка и генитални новообразувания. В края на септември т.г. депутатката Мишел Бахман, спрягана доскоро за кандидатка за президентската номинация на Републиканската партия, постави въпроса за вредните ефекти на ваксината "Гардасил" в телевизионен диспут с другия кандидат, тексаския губернатор Рик Пери, който е въвел задължително ваксиниране на момиченца в щата срещу комисиона от няколко хиляди долара, дадена му от корпорацията "Мерк и Ко". Бахман разказа историята на една своя избирателка, чиято дъщеря си поставила тази ваксина и в резултат получила малоумие. Фармацевтичните корпорации веднага скочиха срещу двамата, а във в. "Вашингтон пост" и други рупори на американския истеблишмънт излязоха разгромни статии. И, както личи, са постигнали каквото им е нужно - Бахман и Пери вече не се спрягат като кандидат-президентите на републиканците. Но фактите са смразяващи. Въпрос е дали посочените 0.05% са точното число на поразените от ваксината, дали реалното не е примерно 5 или 10 пъти по-голямо, както твърди американската гражданска организация за наблюдение на съдебната система "Джудишъл уоч". Но и 0.05% от 35 милиона ваксини са равни на 17500 жени. Това са 17,500 семейства,  поразени от трагедии с имена като "синдром на Гилен-Баре" или "паралич на Бел". Гардасил, която в Европа и в частност - в България, се разпространява  под името Силгард, е много скъпа и доходоносна за корпорацията "Мерк и Ко". Конкурентът й, корпорацията "Глаксо СмитКлайне" произвежда същата ваксина с търговското име Серварикс. Първите информации за отровното действие на тези ваксини дойде от Великобритания през 2007 г., когато 3 девойки, съответно на 12, 19 и 22 години, получиха  треска, обриви, паралич на лицевите нерви и накрая починаха от инфаркт. По онова време правителството в Лондон бе въвело задължително ваксиниране на момиченца след 12-годишна възраст, но с Гардасил на фирмата "Санофи Пастьор МСД" (Виж в. "Стандарт" от 3 ноември 2007 г.) Сега този режим е отменен. Испания също  се отказа от ваксинирането след поредица от фатални случаи. Ваксинирането на деца уж с благородното намерение да бъдат предпазени от рак на половата система е агресивно рекламирано и в България. През януари 2009 г. във Варна се проведе Европейска седмица за предпазване от този вид рак, на която бе съобщено, че ваксинирането на едно дете или жена ще струва само някакви си ... 800 лв. (В. "Монитор" от 20 януари 2009 г.) Въпреки тревожните информации в  чуждите издания у нас, под формата на поучителни телевизионни беседи в здравните предавания вносителите на тази отрова и платени от тях лекарки обясняват на българските семейства, че ако не се ваксинират срещу рак на шийката на матката, значи са изостанали и не могат да бъдат признати за истински европейци.


В България МЗ и бТВ рекламират отровата

Ваксините Гардасил (Gardasil), Силгард (Silgard) или Серварикс (Cervarix) са препоръчани от Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА), твърдят вносителите и лекарите, заинтересовани от продажбата им в България. Според н.с. Лилия Йосифова (ИЕПП - БАН)големият проблем не са осакатяващите странични ефекти, а нейната цена. "Засега обаче остава въпросът за достъпността на дозата Gardasil, която в никакъв случай не може да се причисли в графата "евтина ваксина". Средната цена е 120$ за всяка от трите дози", пише Йосифова на сайта www.doctorbg.com. Ваксината се рекламира агресивно по няколко телевизионни канала, без дори да се споменат десетките хиляди случаи на смърт и парализа у "имунизираните" в САЩ, Испания, Британия и в други страни. През януари 2009 г. на дискусия по проблема тогавашният министър на здравеопазването Евгени Желев обяви, че популяризирането на ваксината срещу папиломния вирус и "лечението" му ще се финансират от отделените 250 милиона лв. за следващите 5 години по Националната програма за борба с онкозаболяванията. Тя се осъществява от Министерството на труда и социалната политика. За тези 250 милиона лв. става дума. Кандидатите за усвояването им са много. Например на 2, 26 и 29 септември т.г. по Би Ти Ви имаше серия от "здравни" предавания, чиято същност беше да убедят зрителките да си купят ваксината срещу рак на шийката на матката. "Ваксинирането е препоръчително да се направи на 12 години. Целта е имунитетът да се изгради преди момичетата да започнат полов живот. Ако в своя сексуалноактивен живот в годините напред  се окажат в контакт с човешки папиломен вирус, те вече ще имат устойчивост към него благодарение на ваксината", заяви известен лекар.


В-к „Атака”

Вдигаме температура от хранителни добавки

Никой не контролира какво продават в интернет

Хранителни добавки може да са причина за вдигане на температура, а ако се приемат продължително време. Те може да съсипят черния дроб и бъбреците. Това съобщиха лекари пред в. „Телеграф". Във Федерацията на потребителите е постъпил сигнал от жена, която се оплакала, че синът й - фитнес маниак, вдигнал температура, след като взел добавка за мускули. Приемането на продукт със завишено количество йод би могло да предизвика забързано отделяне на хормони от щитовидната жлеза и на метаболитните процеси, което да стигне до вдигане на телесната температура, обясни специалистът по хранене д-р Росица Попова. Освен това хранителните добавки биха могли да се отразят негативно върху черния дроб, бъбреците, метаболизма, щитовидна жлеза и хормоналната активност. Ето защо специалистите съветват едни и същи продукти да не се приемат в продължение на години. Идеалният срок е 10,20 или 30 дни в зависимост от проблема, който има да се решава. Освен това никой не контролира добавките, които се продават в интернет, научи „Телеграф". Агенцията по храните проверява само това, което се намира в магазините. Няма обаче никакъв контрол върху това, което се предлага в мрежата, където всъщност се правят голяма част от покупките на тези продукти. Специалисти съветват да проучите внимателно наличната информация, преди да си поръчате добавки от някой сайт. Най-добре е обаче да се опитате да си намерите желания продукт в лицензираните магазини в страната, като следите за печат от регионална здравна инспекция или номер на регистрация, който бихте могли да проверите. В агенцията по храните за по-малко от половин година са постъпили 20 сигнала, касаещи хранителни добавки. В повечето случаи хората се свързват със специалистите, за да се презастраховат, че покупката им е сигурна и няма да им навреди. Голяма част от сигналите са точно за продукти от интернет, за които агенцията обяснява, че не отговаря. В някои от случаите става въпрос за продукти, които биха могли да бъдат проверени, но агенцията не се наема да гарантира. „Това е все едно да гарантираме стоките, които се продават на пътя", обясниха оттам. Най-много хората се притесняват от добавките, свързани със сваляне на килограми, или такива, които се водят за лекарства. Много често в интернет се появяват ментета на иначе реномирани добавки, които имат сериозни странични ефекти.

Габриела Данаилова Цветомира Георгиева
В-к”Телеграф”

Преди измерване на кръвното налягане не се пие кафе

Най-малко час преди засичането на стойностите му трябва да се откажете от ароматната течност, а ако сте и пушач не бива да пушите поне 30 минути преди това.
Кръвното налягане се измерва в седнало положение, в удобна поза за гърба, а ръката да е подпряна така, че  маншета да бъде на нивото на сърцето. В това положение  пациентът остава 5 минути преди измерването.
При хора над 65 години, особено с придружаващи заболявания, е препоръчително кръвното да се измерва в легнало положение. Необходимо е всички измерени стойности в домашна обстановка да се записват. В дневник трябва да се въведат дата, час на измерването и на коя ръка е направено.
Те се съобщават на лекуващия лекар, който преценява дали се касае за повишено кръвно налягане и назначава съответната терапия, а при нужда и я коригира.

Глоба до 1500 лв. не съобщиш ли за насилие над дете


ДО 2000 лв. е наказанието за родители те,ако не пускат децата на училище

Съгласно изцяло новият Закон за детето:
-Съседите са длъжни да подават сигнал срещу лоши родители. Ако не алармират МВР и социалните глобата е от 500 до 1500 лева. Ако повторно „си затворят очите или ушите” тя вече е 3000 лева;
-Тийнейджърите, навършили 14 години, ще могат да завеждат дело срещу родителите си, ако ги бият или ограничават основните им права на образование и здравеопазване. Те ще могат да заведат дело и срещу баща си примерно, ако са свидетели как той бие майка им или братята и сестрите им. Ще имат правото да съдят и държавата, ако им е отказан достъп до здравеопазване или до лечение. Те ще имат свободата да си учредяват сдружения и да членуват в тях т. е. дава им се свобода на сдружаване и на мирни събрания;
-Ако детето не е навършило 14 години, но има разногласия с родителите си, то може да се обърне към дирекцията „Социална подкрепа”. Районният съд ще се намеси, ако проблемът е съществен за развитието на детето;
-Навършилите 16 години, вече ще имат свободата да прекъсват сами лечението си. Така например ще могат да кажат „не„ на химиотерапията, на която са подложени, дори да нямат съгласието на родителите си. В този случай обаче лекарите трябва да уведомят дирекция „Социална подкрепа", а социалните работници могат да се обърнат към съда, който да наложи по съдебен ред детето да се лекува;
-На децата им се забранява да участват в реклами за генномодифицирани храни. Ако родителите го допуснат ще отнесат глоба до 1000 лева. До 5000 лв. ще е тя, ако са допуснали пък децата им да участват във вредни телевизионни програми примерно от рода на риалити формати;
-Ако децата не посещават училище, глобата за родителите е от 200 до 2000 лева;
-До 1000 лв. глоба чака всеки родител, който остави детето си само вкъщи, ако то е под 8 години, при второ нарушение тя става двойна,  а при трето МВР ще трябва да заведе преписка в прокуратурата и да се образува наказателно производство срещу безотговорните родители;
-Остава забраната децата да бъдат въвличани в политически, религиозни и синдикални дейности. Наказанието за това е глоба от 2000 до 4000 лв. за първо нарушение, а при повторно тя скача от 4000 до 5000 лв.

-------
-Глобата за лекар не направил задължителната за дете имунизация или отказал да го прегледа е до 3000 лева. При отказ да направи генетично изследване на бременна жена, санкцията е от 500 до 3000 лева. Медицинските лица трябва да съобщават на дирекция „Социална подкрепа,, за раждането на дете с увреждане. Ако пропуснат това, те ще бъдат наказвани с от 1000 до 5000 лева;
-До 8000 лева е глобата за търговец, който си позволи да продаде цигари или алкохол на непълнолетен. При повторно нарушение търговските обекти ще бъдат директно затваряни. Временно могат да бъдат затворени и еротични клубове и казина, ако в тях бъдат открити деца под 18 години. При първо нарушение глобата е от 2000 до 5000 лв., а при повторно тя е до 10 000 лв. и заведението ще бъде затворено за срок до 1 година.

------
Други предложения са:
-Детските градини вече да се пускат в експлоатация само ако имат басейн;
-Осиновителят да бъде най-много с 50 г. по-възрастен от осиновения;
- Настаняването на бебета в дом до 3 годинки ще бъде забранено от 2013 г.;
-За децата със здравословен проблем и тези, които са над 7 г., но не са намерили подходящи осиновители 6 месеца след вписването им в регистъра, се предвижда по-подробна лична информация на страницата на Агенцията за социална подкрепа.