Translate

събота, 8 октомври 2011 г.

Борисов: В държавите с дълг да направят пенсиите и заплатите като нашите

"Влизането ни в еврозоната от цел в момента се превръща в нещо, което внимателно изчакваме да видим. Не искаме да влезем в място на дългове", каза Борисов в Прага

Премиерите на България и на Чехия Бойко Борисов и Петър Нечас на съвместната им пресконференция
Европейските държави, които имат по-висок бюджетен дефицит от 3%, да направят заплатите и пенсиите колкото в България и до 1–2 години ще решат проблема, предложи премиерът Бойко Борисов днес по време на посещението си в Прага.
На съвместна пресконференция с премиера на Чехия Петър Нечас, Борисов припомни, че българският парламент готви промяна в Конституцията и да бъде заложено, че никое правителство не може да си позволи повече от 3% дефицит.
Това трябва да влезе в обща европейска Конституция, смята той.
"Всяка държава, която е закъсала и иска помощи, ако преведе пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще си оправи дефицита. Да направят пенсиите каквито са в България и след 1–2 години ще тръгнат нагоре. И ние искаме да направим пенсиите две хиляди евро, но бюджетът ще излезе на червено.
Кой не иска да направи пенсиите високи, и ние искаме възрастните хора да пътуват, да живеят добре. Що за популизъм е това на европейските лидери? Нека да направят пенсиите, колкото в България, тези страни, които имат бюджетен дефицит по-голям от 3% и това да бъде решение на срещата в Люксембург", каза Борисов.

Чушкопекът на баба -вреден

При тези стари уреди изолацията е от азбест, който при вдишване води до натравяне и онкологични заболявания. Азбестът е е силно канцерогенен и може да доведе до алергия, астма и дори рак. Специално за вредата от азбеста у нас се знае още от 1992 г., а основната му забрана е от 2005 г..
Ето защо лекари съветват старите уреди да бъдат заменени с нови- керамични.
И тефлоновото покритие на съдовете също е канцерогенно и е основен причинител на рак на дебелото и правото черво, твърдят учени. Тефлоновото покритие съдържа киселина С-8, която се изпарява при силно нагряване. Приготвящите храната я вдишват директно, а с тях и всички, които са в кухнята.
Американки домакини първи забелязали, че домашни птички и хамстери, изложени на това изпарение, умирали много бързо. Продължителното поемане на вредни изпарения може да доведе до т.нар. тефлонов грип, който се характеризира с втрисане, повръщане, главоболие. Под горното покритие на тефлона пък е възможно да има слой азбест,който също е изключително вреден, тъй като храната влиза в директен допир с него.
Затова още при първите признаци на надраскване тези уредите трябва да се изхвърлят незабавно.

Лютите чушки намаляват лошият холестерол

 Родината на лютите чушки е Америка. Те са плодове на тропически храст от рода Capsicum, но днес се отглеждат почти по всички географски ширини. Нещо повече дори някои сортове се употребяват и за украса.
Лютивият вкус на лютите чушки се дължи на фенолното съединение капсацин. Колкото е по-люта чушката, толкова повече капсацин се съдържа в нея. Лекарите отдавна са доказали болкоуспокояващият му ефект и това свойство на съединението е причината то да се използва при лечението на болки в ставите и костите.
С други думи капсацин, когато се приема вътрешно стимулира мозъка да произвежда ендорфини като успокоява болката.
Червеният им цвят пък е доказателство за високото съдържание на провитамин А, който увеличава съпротивителните сили на организма срещу респираторни инфекции, засилва имунната система, действа благоприятно върху растежа на косата и костите. Комбинацията на витамин А с високото съдържание на витамин С обуславя противовъзпалителното действие на лютите чушки, които принципно са по-богати на витамин С дори от лимоните.
Освен това консумацита на тези пикантни зеленчуци може да се отрази благоприятно и на обмяната на мастните вещества, тъй като ускоряват метаболизмът. Освен като стимулант за храносмилането те се използват и при превенция от сгъстяване на кръвта и съсиреци.
Мерната единица за лютивината на чушките се нарича сковил (SHU).

петък, 7 октомври 2011 г.

Киселото мляко успокоява стомахът


Язвителните, прекалено придирчивите и заядливи хора често страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника. Тези, които са с отрицателна психологическа настройка, сами си създават стрес и постоянно живеят в него.   Неправилното хранене, особено с  готови храни  от рода на фастфуд, пушене, прекаляване с алкохол,  и не на последно място бактерията хеликобактер пилори също допринасят стомашната язва и тази на дванадесетопръстника да се обаждат често особено през есента.  Причините за обострянето на страданието не са изяснени докрай. Една от хипотезите е, че то е в пряка връзка с недостига на витамини и ултравиолетови лъчи, които отслабват имунната система.
За да не се създадат условия за развитие на хеликобактер пилори – бактерията, която в повечето случаи е „виновна” за язвата, е добре в менюто да се включат повече истински кисели млека, съдържащи много млечнокисели бактерии – Lactobacillus bulgaricus. Активните пробиотици, които се съдържат в него, влияят благоприятно на чревната флора и успокояват раздразнения стомах. Ето защо чаша кисело мляко половин час преди лягане спомага за здрав сън.
Има таблетирани и капсулни форми на хранителни добавки, съдържащи млечнокисели бактерии. Целесъобразно е патилите от язва да прилагат тези хранителни добавки поне един месец сега, наесен и през пролетта за постигане ефективна защита на лигавицата, които могат да се набавят в аптеките и магазините за диетични храни.
-------
Изследване на ирландски учени пък показва, че киселото мляко е най-добрият антидепресант при  депресия, стрес,невроза и психоза. Освен това то предпазва от запек, затлъстяване, хипертония и висок холестерол. Изненадващ факт е, че киселото мляко помага при безсъние, психични разстройства и намалява стомашните неразположения.
Киселото мляко е подходящо за диетично хранене , тъй като не натоварва хранителното меню с много калории и предпазва от преяждане.То определено е за предпочитане пред шоколадовите изделия, които обичаме да похапваме за десерт, най-често преди сън.
Киселото мляко се използва и за разкрасяване. Много жени си приготвят домашни маски от него, за омекотяване кожата на лицето и възвръщане на свежия й вид. Млякото освен това има и  избелващ ефект. Към маската могат да се добавят по желание зехтин, лимон, плодове, домати или краставици.

Магнитните бури се очакват на 6, 15, 18, 26, 28 и 30 октомври

Човек обаче ги усеща два дни по-рано.
Магнитните бури, представляват изхвърлена от Слънцето материя, която, достигайки до Земята, взаимодейства с магнитното поле и така усилва неговите вариации.
Подобно на метеорологичната буря, която освежава въздуха с йонни излъчвания така и магнитната стимулира цялостно човешкото тяло и процесите в него. В резултат след първоначалното натоварване, както при гимнастиката, следва  изморяване, но след няколко дни мускулната маса се стяга, човек заяква и се чувства добре. След тях обикновено преминават хроничните главоболия, очните възпаления, някои видове алергии и дори гастритните състояния, причинени от стрес т.е. укрепват човешкият организъм.
Хипертониците или хипотониците, хората с кардиопроблеми или бъбречни и жлъчни заболявания, са подложени на реални рискове от влошаване на състоянието. Два дни преди самата буря кръвното на хипертониците може да падне застрашително, а на хипотоноците да се повиши прекомерно.
В тази връзка специалистите препоръчват в такива дни прозорците да се отварят за кратко и дори когато са затворени, да се стои по-далече от тях, тъй като силно магнетизираният въздух прониква и през най-добре херметизираната дограма и натоварва организмът на тези болни.
В такива рискови за хронично болните дни трябва да се избягват тежките храни, да се ограничат въглехидратите и мазнините и да се наблегне на течностите, предимно фреш сокове от кисели плодове и зеленчуци. Не трябва да се преяжда, тъй като това може да послужи като тласък за сърдечен пристъп.Сърцето и мозъкът може да се окажат без кислород заради това, че кръвта е преразпределена към претъпкания стомах.
Алкохолът, дори бира, както и тютюнопушенето не се препоръчват. Пътуванията, особено на дълъг път, също трябва да се ограничат, тъй като умората от магнитните бури притъпява вниманието. Причината е високото съдържание на отделения радон във въздуха в резултат на магнитните бури. Именно той разконцентрира човек, резултатът са повече катастрофи и трудови злополуки в производствата.
Към по-интензивен начин на живот лекарите препоръчват да се премине едва на 3-тия ден, след като те са преминали.
------
Главоболието, нервността, раздразнителността, много повече от обикновено,   могат да се дължат именно  на магнитните бури.Те  могат да влияят и на децата, които стават по-агресивни или обидчиви, по-бавно се справят с училищните задължения и са по-разсеяни по време на часовете.
Освен това много от хората, на които магнитните бури влияят, се оплакват и от безсъние. Специалистите съветват в такива периоди да се избягват силни подправки, кафето и шоколадът. За намаляване на нервното напрежение и за улесняване на заспиването могат да послужат медът и различните видове чай, особено ментата и маточината. Топлите душове и бани също спомагат за лесно заспиване.

Кестените съдържат два пъти повече нишесте от картофите

Те се различават от другите видове ядки по това, че са с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на нишесте и диетични фибри. Кестените обаче съдържат 2 пъти повече нишесте от картофите. Същевременно са и добър източник на витамин В и С, а също и на тиамин, рибофлавин, ниацин,манган, калий, мед, фосфор, магнезий и желязо. Цинк и калций също присъстват, но в малки количества.
Варените или печени кестените са с богато съдържание на танин и пектин.
Ядките са полезни за здрави зъби и в лечението на пиорея (гноящи венци), а листата на кестеновото дърво се използват като средство за защита срещу треска, срещу конвулсивна, магарешка кашлица, както и при други състояния на дихателните органи. Освен това те помагат за предотвратяване на подуване и увреждане на кръвоносните съдове.
Кестените съдържат мононенаситени мазнини като олеинова и палмитолеинова киселина. Проучвания показват, че мононенаситените мазнини в храната помагат за понижаване на „лошия“ LDL холестерол и увеличаване на „добрия“ HDL холестерол в кръвта.
История: - Кестените (Castanea) са род от осем вида дървета и храсти от семейството на бука (Fagaceae). Виреят в райони с топъл умерен климат на Северното полукълбо. Така се наричат и плодовете, които дават тези дървета. Не всички видове са ядливи, но пък ядливите са източник на много полезни за организма вещества. Затова те са използвани от дълбока древност.

Тиквата - еликсир за сърцето и бъбреците


Вкусният плодов зеленчук е богат на желязо, което помага при анемия, както и пектинови вещества, които изкарват токсините от организма, намаляват нивото на вредния холестерол и подпомага кръвообращението. Подсилва и съкратителната способност на сърдечния мускул. Препоръчва се при високо кръвно и висок холестерол. Печената тиква регулира работата на стомаха и гони запека. А ако е варена, трябва да се пие и водата, съветват специалистите.
Пациентите с хронични бъбречни болести трябва да слагат на трапезата си по-често от това лакомство, богато на калций. То е полезно за здравината на костите, както на подрастващите, така и на възрастните хора. 
Витамините А и Е, които са известни като витамини на младостта, активно се борят с бръчките, а витамин К, който се съдържа само в тиквата и липсва в другите зеленчуци, спомага за кръвосъсирването.Не по-малко редкият витамин Т помага за усвояването на тежка храна и пречи на затлъстяването, затова ястията от тиква се смятат за идеална гарнитура към месо.
В тиквата се съдържат много витамини, особено бета-каротин (провитамин A) - мастноразтворим антиоксидант, който е един от основните защитници срещу рака.
Витамините от В групата пък имат успокояващ ефект върху нервната система и спомагат за регулацията на съня.
Тиквата е подходяща и за диабетици, но те не бива да прекаляват с нея. Подходяща е още и за хора с наднормено тегло, тъй като е нискокалорична - само 16 калории на 100 грама. 
-----
Още за тиквата:

-Сокът от тиква е полезен при различни видове отоци, затлъстяване и хипертония. Той е и идеално средство при безсъние. Достатъчно е да изпиете преди лягане чаша сок от тиква с малко пчелен мед. мед и безсънието ще остане само спомен за вас;

-Пресният сок от тиква, който подобрява работата на стомашно-чревния тракт, спомага и за добрата работа на жлъчката. Полезен е и за хора със сърдечно-съдови заболявания. Добре е  да се пие от него по половин чаша дневно. Тиквеният сок помага при камъни в бъбреците и пикочния мехур, повишава нивото на хемоглобин в кръвта;
-Мъжете, които страдат от възпаление на простатата, трябва да изпиват по една чаша тиквен сок всеки ден в продължение на три седмици;
-Целулозата, на която е много богата тиквата, предпазва от сериозни заболявания, сред които и диабет, а витамин С, който с съдържа в тази оранжева вкусотия, укрепва имунитета, защитава от настинка и намалява високото кръвно;
-Тиквените семки съдържат така необходимия за човешкото тяло цинк. Шепа тиквени семки подобрява настроението, което обикновено не е много розово през есента. Освен това тиквените семки са едно от най-старите средства за премахване на глисти;
-В някои случаи обаче прясно изцеденият сок от тиква и суровата тиква могат да бъдат опасни за хората, които страдат от болести на стомашно-чревния тракт – гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника. Тиквата е противопоказна и на хора с тежка форма на диабет.

Любовта е болест според Световната здравна организация

Чувството, записано в регистъра с номер F63.9, се оказа в една компания с алкохолизма, игроманията, и клептоманията
Експертите от Световната здравна организация (СЗО) решиха, че любовта е болест, и записаха това чувство в регистъра на заболяванията като "Разстройство на навиците и неуточнено влечение".
Много пъти специалистите са съобщавали за резултатите от изследванията си, които доказват, че любовта е наситена с много личностни патологии, свързани с нарушение в работата на мозъка и нервната система, които имат общи признаци, пише Medikforum.ru. Съдейки по последните новини, болестта, която СЗО заведе под номер F63.9, се оказа в една компания с алкохолизма, игроманията, токсикоманията и клептоманията.
Официалните симптоми на заболяването "любов", приемано от експертите като психично отклонение, са: натрапчиви мисли за друг човек, рязка смяна на настроенията, самосъжаление, повишено чувство за собствено достойнство, неспокоен сън и безсъние, необмислени и импулсивни постъпки, спадане или покачване на кръвното, натрапчиви идеи и т.н. Всичко това обаче не може да се излекува с медикаменти, а изисква по-скоро човек да постигне вътрешно самоосъзнаване с помощта на опитен квалифициран психолог, уточняват експертите.
В регистъра на психичните разстройства и досега е присъствало понятие, оприличавано с "любовно бълнуване", при което човекът си внушава, че е безумно влюбен в някого или в нещо, отбелязват специалистите. Според учените любовта може да се сравни с обсесивно-компулсивно разстройство. По това, как човекът обича, може да се съди за състоянието на неговото психично здраве. В любовта се проявяват крайните черти на характера - и светлите, и патологичните.
Любовните чувства са най-болезнени за хората, склонни към меланхолични настроения, чувствителни и депресивни личности, както и за холерици, които изпадат в ярост при най-малки проблеми.
Симптомите, по които можете да познаете болестта, чийто международен код е F 63.9 са:
• натрапчиви мисли за някой друг;
• рязка промяна в настроението;
• повишено чувство за собственото достойнство;
• самосъжаление;
• безсъние;
• необмислени и импулсивни постъпки;
• промени в артериалното налягане;
• главоболие;
• натрапчиви идеи.

Отчетът на ГЕРБ за "европейското" развитие на България е нагла виртуална измислица


Една голяма торба лъжи - само така може да се оцени цялото двегодишно управление на ГЕРБ, особено в социалната сфера. А документът "Отчет на програмата на правителството на европейското развитие на България: Втора година" не е нещо друго, освен съчетание от кухи, нищо незначещи фрази, категорични са повечето експерти.
Правителството на ГЕРБ вече втора година гордо нарича себе си "правителство на европейското развитие". В името на добрия тон трябва да проявим снизхождение, имайки предвид интелектуалния и управленски екип на ГЕРБ, но ще напомним, че ГЕРБ няма никакви заслуги за членството ни в ЕС, то просто си приписва чужди успехи. И по-важното - България винаги е била част от Европа и каквото и да е правителството й, нейното развитие винаги е било част от развитието на Стария континент, т.е. европейско. Друг е въпросът, че това правителство прави всичко възможно страната ни да се превърне в държава от третия свят... И вместо обещания просперитет виждаме как социалното развитие на страната ни в изминалите две години е пратено в трета глуха - отличава се не с друго, а с ръст на безработица, масова бедност и материални лишения намаляващи доходи, ограничени публични услуги, несигурност за бъдещето, отчитат безброй наблюдения за жизненото ни равнище. Разбира се, за това няма ни дума в помпозния отчет на управленската програма. Управляващите и този път ще си запушат ушите за истината. А тя е, че българските граждани се чувстват излъгани и подведени от празни обещания. Показателно е и последното изследване на Евробарометър, което показа, че 60 на сто от българите изпитват дълбоко недоверие към правителството. Това не е плод на политическо говорене от страна на опозицята, а на обективни факти. В отчета нахално се твърди, че основните цели, които ГЕРБ са си поставили, са повишаване на доходите, растеж и модернизация на икономиката, запазване и откриване на нови работни места. В крайна сметка нито едно от тези обещания не е постигнато, е ясно и за най-непосветените. В крайна сметка, нали всички живеем в "тази" държава. Най-големите лъжи са именно там, където са най-големите проблеми. Май единственото изключение е пенсионната система, където за първи път публично се признава, че т.нар. "реформа" не е била насочена към повишаване на жизненото равнище на пенсионерите, а към отслабването на държавната пенсионна система... И то за сметка на намаляване на обезщетенията за сегашните и бъдещите пенсионери и чрез изземване на повече средства от осигурените сега. Иначе как да тълкуваме изречението: "подобряване на дългосрочната финансова устойчивост на социалноосигурителната система чрез едновременно увеличаване на приходите и намаляване на разходите"?! Говорейки за пенсионната система, ГЕРБ "пропуска" да отбележи някои факти, които обаче можем да напомним:
* че от юли 2009 г. пенсиите не са актуализирани, въпреки двуцифрената инфлация на стоките и услугите от първа необходимост;
* че ГЕРБ се отметна от едно свое предизборно обещание - въвеждането на добавката за старост към пенсиите на хората над 75-годишна възраст - нещо, което се случи едва два месеца преди сегашните избори с т.нар. вдовишки добавки. В същото време с премахването на точковата система от 1 януари т.г. над 70 хил. души няма да успеят да се пенсионират; увеличава се осигурителният стаж с по 4 месеца от 2012 г. до достигане на 40 г. за мъжете и 37 г. за жените; отпада актуализацията на пенсиите по "швейцарското правило"; от 2012 г. отпадат социалните пенсии и пенсиите за инвалидност; променят се условията за пенсиониране на категорийните работници, което води до намаляване на размера на новоотпуснатите пенсии; направен беше опит за "национализация" на професионалните пенсионни фондове, което отново наложи намесата на Конституционния съд. И т. н., и т. н.
От торбата с лъжите може да се извадят още много факти на провала.
Хвалим се с повишени рейтинги, но българските домакинства са на прага на мизерията, припомниха наскоро и от синдикатите. Един от всеки петима българи живее под прага на бедност; две трети от домакинствата споделят, че едва свързват двата края, а около 5 на сто затъват в дългове; всяко трето домакинство е принудено да пести от храна и хранителни продукти (всеки пети пропуска хранения поради липса на средства), а всяко пето се лишава от нужните лекарства. Вместо да осигури ръст, за две години управление ГЕРБ напъха доходите на домакинствата във фризера. Според Евробарометър 64 на сто от българските домакинства оценяват своето финансово състояние като "лошо", докато в ЕС този процент е наполовина. Каква ти хвалба при този буквален глад! Едва сега минималната работна заплата предизборно стана 270 лв. (138 евро), но не се увеличава максималният осигурителен доход, не се актуализират възнагражденията в публичния сектор.
Налице е плавно, но трайно обедняване на домакинствата, предвид размера на инфлацията, очаква се обедняването на малката потребителска кошница да надхвърли 20%. Драстично и непосилно се увеличи минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица (от 260 до 420 лв.) и на земеделските производители (от 65 лв. и 130 лв. до 240 лв.). Увеличен бе и периодът, върху който ще се изчисляват всички видове обезщетения за временна неработоспособност и трудоустрояване от 6 на 12 месеца, както и този, върху който ще се изчислява обезщетението при безработица - от 12 на 18 месеца. И като капак се въведе "данък колиба"...
Така в нашата колибка не по-розови са и въпросите около социалното включване и социалната закрила, за които вече трета година средствата остават същите, а административно се ограничава броят на хората, които ще получават социални помощи. Гарантираният минимален доход остава на равнището на 2009 г. и достъпът до социални помощи няма да бъде променян. Да не говорим за здравеопазването, където трима министри представиха коренно различни виждания за посоката, в която трябва да се развива системата - все непоследователни действия на парче, които я дестабилизират, нанасят икономически поражения и слагат здравето ни "на тезгяха". И в крайна сметка всички разбрахме, че благодарение на действията на правителството реформа в здравеопазването няма да има. В същото време е нарушено безнаказано конституционното право на българина за достъпно и качествено здравеопазване, чиито последици плащаме с цената на живота си... 
Вместо да се разкаят публично, че с действията си ГЕРБ нагло са атакували дори конституционните устои на социалната държава у нас и че в по-голямата си част инициираните нормативни промени са насочени към орязване на извоювани вече права, има безкраен поток логически несвързани административни статистики. Факт е обаче, че рисъкът от бедност и социално изключване у нас е най-силен измежду всички членки на ЕС. И това е оценка не на опозицията, а на самата Европейска комисия в нейния доклад за Националната програма за реформи на България.
Това е тъжната действителност на фона на която и младите майки са ощетени чрез увеличаване на периода, върху който ще се изчислява обезщетението при бременност и раждане - от 12 на 18 месеца; увеличава се периодът, върху който се изчислява обезщетението за трудоустрояване при бременност, кърмене или лечение ин-витро от 6 на 12 месеца; достъпът до материално подпомагане за семействата с деца ще се отнася само за семействата с най-ниски доходи; остават непроменени средствата за семейни помощи, независимо от факта, че през т.г. са регистрирани годишна безработица от около 10% и спад в доходите, с което броят на правоимащите семейства се увеличава. Размерът на семейните помощи също е "замразен", въпреки инфлацията и повишаването на разходите за издръжка на децата, а с промяната на минималната работна заплата не се повиши обезщетението за отглеждане на дете през втората година от работещите майки и то остана в размер на 240 лв. На този фон въобще не е за чудене, че през 2010 г. отново започна спад в раждаемостта - само за една година броят на живородените деца намаля с 5500. А колко са младите семейства, които за 2 години напуснаха страната, техните деца няма да се родят в България.
И с просто око може да се направи изводът, че онова, с което ГЕРБ най-много се хвали - заетостта, доходите и социалната сигурност на населението, освен, че е най-големият провал, не дава заявка и за нещо по-различно занапред. Затова спокойно можем да предложим на премиера да промени наименованието и да озаглави отчета "Отчет за провалите и лъжите на правителството на ГЕРБ: Втора година". Това заглавие повече ще приляга на извършено от него и неговите министри от юли 2009 г. насам. Иначе е пределно ясно вече на всички, че усилията на ГЕРБ няма да доведат до реално подобрение на качеството на живота ни.

Отнети социални права
* Над 3 пъти са намалени средствата за активна политика на пазара на труда - от 190 млн. лв. през 2009 г. на 73 млн. лв. през 2011 г.
* Над 8 пъти са намалени средствата, предназначени за финансиране на проект "Красива България".
* Няма нови програми, насочени към специфични целеви групи (младежи, хора с увреждания, възрастни работници, икономически неактивни лица) или разширяване обхвата на най-добре действащите програми.
* Прилага се подход на контролирано регистриране на безработни лица.
* Общините не получават достатъчно възможности да реализират регионални програми за заетост в отговор на техните реални нужди.
* По ОП "Развитие на човешките ресурси" до момента са усвоени едва 11,4% от предвидените за усвояване средства за периода 2007-2013 г.
* Най-малко са усвоените средства за адаптиране на безработните лица към потребностите на пазара на труда. От предвидените за това 498 млн. лв. до момента са изплатени под 7%.
* Коефициентът на безработица се е увеличил с 5,6 пункта, безработните лица са 395 хил., което е със 170 хил. човека повече.
* Броят на продължително безработните се е увеличил с 58%.
* Намален е срокът за регистрация в Агенцията по заетостта на останалите без работа лица от 3 месеца на 7 работни дни след прекратяване на правоотношението.
* Броят на заетите лица намаля с над 366 хил.
* Броят на осигурените лица е намалял с над 203 хил.
* Броят на регистрираните безработни е увеличен със 147 хил.
* Броят на обезкуражените лица, които са безработни и не търсят работа, достигна 254 хил.
* Намали се с 10% размерът на обезщетенията за временна неработоспособност за всеки от първите три дни.
* Двойно се намалиха средствата за профилактика и рехабилитация на работещите лица.
* Спират се обезщетенията при съмнения относно болничните листи или решенията на ТЕЛК и така се създават условия за налагане на административен терор върху осигурените лица с временна неработоспособност.
* С промяна в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител се направи опит да се отнеме правото на работещите за ползване на стари или обезщетяване при напускане на неизползвани отпуски. (След намесата на Конституционния съд правото бе възстановено.)
* Въведе се погасителна давност при ползването на платения годишен отпуск, като след изтичането на две години, за която се отнася - отпускът се губи. Губи се и правото да се плати обезщетение за неизползван отпуск при прекратяване на правоотношението след изтичане на двугодишния давностен срок.
Ева Костова
В-к ”Дума”

Ниската самооценка може да предизвика комплекси у подрастващите


Психолози: И родителите, и учителите са виновни за агресията.
Липсата на пълноценна връзка между родители и дете и училищната среда са сред основните причини за агресията и депресията сред подрастващите. Училищни психолози коментираха факторите, които карат децата да се чувстват депресирани или да реагират агресивно.
Причините са много и комплексни, но на първо място трябва да се имат предвид взаимоотношенията в семейството, заяви училищният психолог от Девета френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” Анелия Янева. Дали детето е достатъчно обичано и обгрижено, доколко се чувства ценно, доколко отношенията между родителите, които то вижда, са пълноценни. Младите хора попиват това и го приемат за модел на поведение.
 „Мисля, че двата основни фактора за асоциално поведение и агресия са семейството и училището. Често децата, които са агресивни, бият се и показват колко са силни, всъщност избиват свои комплекси или вътрешни дефицити”, обясни експертът. Янева подчерта, че много често за родителите е достатъчно детето им да е облечено добре, да има хубав компютър, видеоигри и всичко необходимо за училище, но това съвсем не е така.
 „Когато един млад човек не чувства обичта, какво от това, че има модерни и скъпи придобивки, които съвремието ни предлага”, заяви училищният психолог. Според Янева проблемът се корени в самата народопсихология на българина. Ние сме свикнали повече да критикуваме, отколкото да поощряваме, уточни тя.
Експертът посочи, че основната грешка, която възрастните допускат, е виждането им, че наказвайки детето си, го поправят. Наказанието не потиска детската агресивност, напротив – активира я, изтъкна Янева. Често детето е в интернет и гледа филми, когато няма нормално общуване в семейството, допълни тя. Психологът смята, че родителите трябва да прекарват повече време с децата си и да разговарят с тях, но без да ги поучават и да им говорят за училище непрекъснато. „За съжаление никой не ни учи да сме добри родители нито в училище, нито в живота, затова ние в сдружение „Семейно и училищно консултиране” създадохме училища за родители”, отбеляза тя.
 „Образователната система у нас в повечето случаи не предлага на децата среда, която да ги стимулира, напротив, много често тя ги консервира и фрустрира - правят това, което трябва, а не каквото искат. Агресията се поражда точно по този начин, когато правиш нещо насила, натрупваш напрежение и започваш да го проявяваш не където трябва”, бе категорична Янева. Според нея децата учат много ненужни неща. Почти липсва алтернатива, която се предлага, за да разберат учениците кои са силните им страни, как могат да се изявяват. Малко са извънкласните форми, в които те могат да се научат да общуват по добре, да споделят емоциите си, да говорят през чувствата си и да заявят и задоволят потребностите си. Психологът отбеляза, че с прекомерните си изисквания понякога един учител може много да потисне едно дете. Понякога учителите не се съобразяват с индивидуалните потребности и начини на възприемане на информацията на своите ученици, и просто изискват много от тях или им пишат двойки, обясни Янева.
Всяка заплаха в живота на човека го кара да се чувства тревожен. Когато един индивид преживее загуба, независимо дали това е положителната му самооценка или добрите му отношения с приятелите и семейството, той реагира депресивно, като дори е възможно у него да се появят мисли за самоубийство. Винаги нещата тръгват от семейството и ако няма здраво осигурена връзка между родителя и детето, то задължително страда, обясни училищният психолог от 14-о СОУ "Проф. д-р Асен Златаров” Венета Младенова.
Родителите трябва да бъдат едни много бдителни зрители, освен да принуждават, те трябва и да уважават младия човек, подчерта тя. По думите на Младенова обаче много често това уважение го няма. Семейната среда и училището могат да създадат сериозни предпоставки за това човек да се чувства недостатъчно оценен и да не се уважава достатъчно. Понякога само една подигравка или поредица от подигравки биха могли да променят човека, да го накарат да се затвори, да страда или напротив, да стане агресивен, обясни тя.
Според Младенова учителят може да забележи промяната в детето. Тя обаче предупреди, че в началото депресията не винаги се разпознава. „Много е широк спектърът от проблеми, с които децата идват при мен. Като започнем със страха на някои от първокласниците да ходят на училище, страха от това дали ще изпълнят родителското послание. За жалост много често родителите изпращат първокласниците с едно послание - задължително да получават шестици, пък нали се сещате, че не всеки може да ги получава”, посочи експертът. Когато има разминаване между очакванията на родителите и това, което детето реално може да даде, собствената му самооценка силно се занижава и то става тревожно.
Младенова отбеляза, че все повече са тийнейджърите, които идват при училищния психолог, за да получат съвет как да преодолеят раздялата с любимия си човек. Любовните раздели на младите хора са един доста тревожен за тях момент, обясни тя. По думите й чрез интернет хората са загубили способността си да общуват. Младенова отбеляза, че съвременният човек може прекрасно да общува виртуално, но като че ли езикът на тялото вече се е загубил. Самите деца споделят, че могат прекрасно да признаят на някого, че го харесват в интернет, но когато се изправят очи в очи с човека, те не знаят какво да кажат, допълни училищният психолог.
------

Канадски учени са установили, че хората с ниска степен на увереност в себе си се чувстват още по-зле, след като са се опитали да променят това с позитивни фрази от рода „аз съм симпатичен човек”, съобщи Би Би Си.Проучването, публикувано в Psychological Science Journal, показва, че преодоляването на ниското самочувствие с позитивни мантри не дава очаквания резултат, а има обратен ефект. Участниците с висока самооценка са се почувствали съвсем малко по-добре след повтарянето на позитивните послания.
Доброволците е трябвало да съставят списък с негативни и положителни мисли за тях самите. Учените  открили, че хората с ниско самочувствие, на които били "позволени"  негативни мисли за себе си, били в по-добро настроение, отколкото когато трябвало да се фокусират върху положителните.
Позитивните твърдения, като „ Аз се възприемам напълно!”, могат да предизвикат противоречиви мисли.
Специалистите твърдят, че позитивното мислене е полезно за хората с проблеми, когато е част от терапевтична програма.

---------
Работещите с учениците масово са без нужната квалификация.
Голяма част от училищните психолози нямат нужното обучение и квалификация, което е проблем. Това заяви  училищният психолог от Девета френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” Анелия Янева. По нейните думи понякога завършилите история или философия учители се преквалифицират в училищни психолози поради липса на часове.
В момента училищният психолог може да посещава децата само в часа на класа. Ако в училището, в което работи, половината от класовете имат час на класа по едно и също време, психологът няма как да се разкъса, допълни Янева.
Експертът коментира, че системата на училищния психолог е направена така, че той трудно може да стигне до всички деца. Училищната система трябва да улесни достъпа на децата до училищния психолог и да му се дадат повече правомощия, посочи Янева.
--------
Експерт: Не пренебрегвайте думите на децата.
Не трябва да се пренебрегват думите на децата, заявили, че замислят самоубийство. Учителите и родителите обикновено неглижират думите им и смятат, че когато едно дете заяви, че смята да се самоубие, това е просто поза и то никога няма да го направи. Това подчерта  училищният психолог от 14-о СОУ "Проф. д-р Асен Златаров” Венета Младенова.
Тя обясни, че случаите в практиката сочат, че посегналите на живота си деца задължително преди това са търсили помощ, заявявайки, че смятат да го направят. Не трябва думите им да се пренебрегват, предупреди психологът. Освен това дори и да не го изрекат вербално, има сигнали, по които могат да се разпознаят, уточни тя. Не случайно казах, че в училището задължително трябва да има психолог, заяви Младенова.
По думите й, обикновено преди една депресия да започне, децата започват да се оплакват от соматични проблеми – болки в крайниците, болки в кръста, нарушения на съня, хранене, което е различно от техните нужди. Експертът посочи, че учителят може да забележи други неща – лесна уморяемост, сутрешна отпадналост и нежелание на детето да ходи на училище. „Така че има сигнали, които могат да бъдат разпознати, но от човек, обучен да може да ги разпознае”, изтъкна тя.
В-к „Новинар”