Translate

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: В момента остойностяването на клиничните пътеки е като котка в чувал – никой не знае какво точно има в него



Той отбеляза, че няма яснота как са определяни цените на пътеките и дали действително
струват толкова, че няма отговор на редица въпроси в тази насока – сегашната цена гарантира ли качеството на услугата, дали въобще е остойностен трудът на лекарите, каква част отива за немедицински разходи и т.н. Той каза, че сегашната система не гарантира, че парите за здравеопазване се харчат нормално", а предлаганите от него промени ще въведат регламент и яснота.
В МЗ вече се работи по реалното остойностяване на дейностите, които ще попаднат в основния пакет на здравно осигуряване. По думите на д-р Москов трябва да стане ясно колко е реалната стойност на всяка една медицинска дейност, като тук се включат парите за най-простата марля до най-скъпия антибиотик. Освен това ще бъдат предвидени и разходите, които се реализират за използването на апаратурата и нейната амортизация. Особено важно е да бъде остойностен трудът на медиците, защото в момента в клиничните пътеки това не е пресметнато.
Д-р Москов съобщи, че в момента се работи по остойностяването на три групи заболявания – онкологичните, сърдечносъдовите и мозъчносъдовите. Той заяви, че в цената на лечението ще бъде включено всичко споменато досега, включително и разходите за консумативите. Според него подобно остойностяване трябва да се направи и при другите компоненти на лечението – например медицинските изделия. Той отбеляза, че в момента няма яснота на каква база се формират техните цени и заяви, че това също ще се промени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар