Translate

петък, 19 юни 2015 г.

Хората, които си плащат здравните осигуровки, ще получават от следващата година по-малко услуги в сравнение със сега



У нас има "една група хора", която е заинтересована от това здравеопазването да остане в състоянието, в което се намира в момента, че и дори и отиде към по-лошо състояние

Хората, които си плащат здравните осигуровки, ще получават от следващата година по-малко
услуги в сравнение със сега. Какви и колко по-малко ще се реши с наредба на министъра. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов пред bTV. Хубавото време приключва за д-р Москов, защото сега желаната от него поправка в закона (разделянето на здравните пакети заплащани от НЗОК) ще трябва да се претвори дела, които ще имат негативен ефект върху хората. Ефектът от реформата ще се усети февруари-март месец следващата година и няма да доведе до нищо хубаво. Ще се случи това, което винаги се случва, когато отнемаш права – появява се недоволство.

Идеите му привидно са логични - ще махнем маловажни заболявания и НЗОК няма да плаща за тях, а със спестените пари ще плащаме за важни заболявания. Тук обаче излизат ред въпроси – кои са маловажните, кои са важните заболявания. В законопроекта, поне в преходните и заключителни разпоредби, трябваше да е написано що е социалнозначимо заболяване, а такова нещо няма. Никой досега не е дал точни разчети. Като не знаем кои са едните и кои са другите заболявания, как да се знае колко пари ще спестим? С разделянето на пакета няма да оправим дефицита на НЗОК.
Много от народните представители не са съгласни с промените в закона, но директивата е: „Абе, гласувайте, защото сме дали сектора, трябва да го подкрепяме”, категоричен е д-р Константинов. . По думите му у нас има "една група хора", която е заинтересована от това здравеопазването да остане в състоянието, в което се намира в момента, че и дори и отиде към по-лошо състояние. Има неща, срещу които не можеш да вървиш. Много от идеите, които се предлагат под етикета здравна реформа, не могат да получат обществено одобрение, защото не са достатъчно аргументирани, заяви бившият здравен министър.


Няма коментари:

Публикуване на коментар