Translate

петък, 19 юни 2015 г.

Световната банка за медицина: Дa си беден в Българин е крайно нездравословно, да си беден и болен - направо фатално



Българите със здравни застраховки получават най-лошите здравни услуги в Европа, макар че си доплащат от джоба половината от стойността на безплатното медицинско обслужванекато
здравноосигурени. Пропастта между показателите за ефикасността на здравните грижи в България и останалите страни от Европейския съюз продължава да се разширява. Вместо развитие на системата за извънболнична помощ, българското здравеопазване се специализира в скъпото масово хоспитализиране на пациентите в огромна за мащабите на страната болнична мрежа.
Последният доклад на Световната банка (СБ) за медицината в България звучи съвсем познато, а някои от изводите му изглеждат преписани от предишни тъжни констатации за здравния статус на българите и неговото влошаване. Няма новина и в основното внушение на изследването - да си беден в България е крайно нездравословно, а да си беден и болен - направо фатално, пише в своя анализ "Дойче веле".
Здравните показатели на българите са се влошили в сравнение с 80-те години на миналия век, сочи анализът на СБ. Тогава те са били по-близо до средните показатели на старите членки на ЕС, в сравнение със съседните на България страни. Преди 30-ина години продължителността на живота у нас е била с 3 години по-ниска от тази в 15-те западни членки на ЕС и с 2 години по-голяма от тази в Унгария. Понастоящем разликата в продължителността на живота между България и старите страни от ЕС е почти 8 години, а в Унгария вече живеят по-дълго, отколкото тук.
Средно хората у нас в момента живеят по 74.5 години.
Освен това здравната ни система е крайно неефикасна и прекалено ориентирана към скъпо лечение в болниците, а по-икономичните първични, до-болнични грижи и профилактиката не се използват оптимално. В ЕС единствено в Румъния има толкова лошо покритие с профилактични грижи, а българите имат и прекалено малко контакти с лекари от доболничната помощ. Броят на хоспитализациите обаче е скочил с цели 65% от 2000 до 2010 г., докато същият показател в ЕС или остава непроменен за десетилетието, или намалява. През 2011 г. всеки четвърти българин е лежал в болница. У нас се падат 4.6 болници на 100 000 души, докато в ЕС те са 2.7. Над 4 на сто от населението обеднява всяка година заради високите лични разходи за здраве.
СБ и СЗО настояват доплащането от джоба на пациентите да не надхвърля 15-20% от стойността на медицинските услуги, а в България този дял достига 47%. При това става дума само за официално регламентирани такси, а колко болните доплащат "под масата" дори и експертите не се наемат да налучкат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар