Translate

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Ваксинационният календар за 5-валентните и 6-валентните ваксини е осигурен



Турция ни дарява 100 хиляди ваксини за осигуряване на имунизационния календар на страната до края на годината, съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. До 22 юни
ваксините, срещу тетанус, дифтерия, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, ще бъдат в България. В замяна страната ни ще осигури на турската страна безвъзмездно 5 милиона (250 000 ампули по 20 дози) БЦЖ-ваксини.
По думите на д-р Москов фирмите производители на ваксини изнудват страната ни, обяснявайки, че имат производствени трудности. Проблемът вече е решен. Българските фирми не се явиха на търга и бяхме принудени да търсим друг начин, каза той.
"За следващата година още от рано ще очакваме фармацевтичната индустрия да влезе в преговори, но държавата няма да се подава на изнудване. Пратихме писма до тези фирми и ги питахме дали има готовност да се явяват на търг. Получихме отговор за това, че има производствени трудности, че някакви количества в някакъв период от време ще направят. Но, когато държавата трябва да осигури имунизационния календар на децата няма как да влиза в договорености за няколко, някога", категоричен е здравният министър. Той поясни, че е щял да приеме отговора на фирмите, ако този производствен проблем е обхванал и други европейски държави. По думите на Москов, обаче, в държавите от стара Европа няма такива проблеми, предаде БГНЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар