Translate

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Пада забранителният списък за приватизация



 От 15 години в него влиза т.нар. гръбнак на здравеопазването - университетските, специализираните и областните болници, както и лечебни заведения за ре хабилитация. В
момента в забранителния списък за приватизация има 72 болници, но МЗ може да пусне за продажба всяка една от тях, по пазарна оценка. Държавата ще може да продава и обособени части от болници. Според закона за приватизация това са части, които не са свързани пряко с лечебната дейност на болницата и могат самостоятелно да осъществяват стопанска дейност. Това са също и недвижими имоти, както и незавършени обекти на строителство - собственост на лечебното заведение, предвиждат промените в Закона за лечебните заведения.
Болниците ще се продават по реда на закона за приватизация, т.е. чрез публичен търг или конкурс. Това обаче няма да важи, ако персоналът на приватизиращото се лечебно заведение иска да го купи. Условието е в дружеството купувач да участват поне 51 на сто от лекарите и те да притежават не по-малко от 50 на сто от капитала на дружеството купувач. Отделни лекари в доболничната помощ - джипита или специалисти, също ще могат да купуват кабинетите си, в които в момента работят под наем. За да се възползват от преференцията, медиците – кандидати за приватизация трябва да подадат заявления до органа по приватизация в 30-дневен срок от обнародването на оценката. Ако те не го направят, приватизацията ще се извърши по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Ако пък го направят, но не заплатят цената в срок до 30 дни след сключване на приватизационния договор, то той ще бъде развален, гласят текстовете.
Решенията за приватизация на държавните болници, както и за тези със смесено държавно и общинско участие ще се вземат от Министерски съвет по предложение на здравния министър. Общинските съвети пък ще решават за болниците, които са 100% общински.
Предвижда се паричните постъпления от приватизацията на държавното участие в капитала на лечебни заведения да постъпват в централния бюджет и да се разпределят изцяло за политики в областта на здравеопазването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар