Translate

четвъртък, 18 юни 2015 г.

МЗ поема таксата за обучение на близо 250 специализанти в най-дефицитните специалности в страната ни до края на юли



Това са анестезиология и интензивно лечение, педиатрия, неонатология, обща и клинична
патология, съдебна медицина и спешна медицина, съобщи д-р Бойко Пенков, зам. министър на здравеопазването по време на дискусия „Очи в очи – от лекари за лекари“ с участието на млади медици, зъболекари и студенти по медицина.
В момента у нас има 1777 млади лекари, специализиращи при условията на старата Наредба 34. Едва 220 човека са успели да се прехвърлят за обучени по новите условия. А при 734 отпуснати бройки за специализации по новата Наредба 1 са заети 520 места.
Предстои МЗ да въведе стандарт за брой легла и съответстващ на тях фиксиран брой лекари и други медицински специалисти, за да се гарантира качеството на медицинското обслужване.
„Ако искаш в отделението по гастроентерология например да имаш 80 легла, трябва да имаш назначени поне 8 специалисти. За 4-ма лекари ще имаш само 20 легла”, обясни той.
Обмисля се и идеята всяка клинична пътека да включва определени компоненти, сред които да бъде и заплащането на лекарите, като по този начин ще се създаде възможност за повишаване на възнаграждението им.
Палитрата от лечебни заведения, в които младите лекари ще могат да специализират, ще става все по-голяма, а специализациите – все по-достъпни, увери той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар