Translate

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Сложна съдова реконструкция извършиха съдовите хирурзи от „Софиямед“ и специалисти от СБАЛ по онкология ЕАД, София

на сънната артерия на 57-годишен мъж с рак на ларинкса и метастаза в шията.
Те отстранили злокачествена туморна формация с диаметър 7см. от шията на пациент,
обхванала сънната му артерия, което е наложило съдовите хирурзи да премахнат и целият му десен каротис(сънна артерия). По този начин лекарите са дали шанс за живот на пациента. На мястото на отстранената сънна артерия и нейните разклонения специалистите са поставили съдова протеза.
Сложната операция е осъществена от завеждащ отделението по съдова хирургия д-р Димитър Марков,д.м. и съдово-хирургичен екип на „Софиямед“, съвместно със завеждащия на отделението по УНГ болести в СБАЛ по онкология ЕАД, София доц.
д-р Кирил Попов.
За интервенцията специалистите коментират, че до този момент в България никой екип не се е ангажирал с толкова сложна операция по радикално премахване на злокачествено образувание в шийната област с ангажиране на сънната артерия.
„Пациентите рядко се насочват към операция когато става въпрос за туморни образувания на сънните артерии и тяхното отстраняване, тъй като става въпрос за много сложни интервенции, каквито се извършват от малко специалисти и лечебни заведения у нас. Повечето от тези пациенти се определят като неподлежащи на операция. „Софиямед“ е едно от тези места и вече мога да кажа имаме сериозен опит. Надяваме се, че чрез направената операция и назначената медикаментозна терапия след нея ще дадем максимално голям шанс на пациента за оздравяване“, коментира д-р Димитър Марков, завеждащ на отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“.

---

Поради изключително големия интерес към профилактиката на стесненията на сънните артерии „Софиямед“ обявява безплатни диагностично-консултативни прегледи. Специалистите от отделението по съдова хирургия ще преглеждат на 24, 25, 26-ти юни от 14:00 до 16:00ч. в новия БЛОК 2 на болницата, намиращ се ул. „Димитър Моллов“ 10 след предварително записване на тел. 0700 31 051.Прегледът ще включва и диагностика с ехо доплер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар