Translate

петък, 19 юни 2015 г.

Младежи съживяват българското село чрез „Резиденция Баба“



20 младежи от цялата страна бяха избрани чрез конкурс за първото издание на проекта „Резиденция Баба“. Младите хора ще се опитат да реализират мечтата за възраждане на българското село.

В стартово обучение в Асеновград пристигнаха младежи от всички краища на страната - от Добрич, Варна, Попово, Горна Оряховица, Русе, Пловдив, Стара Загора, Карлово, Бургас, София, дори живеещи във Виена или израснали в Берлин – всички те ще бъдат част от идеята, като за един месец помагат на четири Родопски села да върнат жизнеността си и в същото Най-младият участник е на 21, а най-зрелият на 34 години.
време ще учат и записват отиващия си фолклор от местните хора, докато им помагат в ежедневните дейности.
Заниманията на ентусиазираните младежи са в широкия спектър от етнография и уеб дизайн и ИТ до архитектура, културология, антропология, бранд-мениджмънт. Те ще използват уменията си и достъпа си до съвременни технологии, за да привлекат интереса към селата и да увеличат техните възможности да привличат млади хора.
Целта на проекта е да се запазят умиращите традиции в българските села. Страната ни е най-бързо урбанизираща се на Балканите - 73% от населението ни е в градовете официално, а вероятно в реалността и повече. Дом на традиционната българска култура обаче е именно българското село, в което след Освобождението живеят над 80% от населението на страната.
Резиденция Баба стартира с четиридневно вдъхновяващо обучение, организирано от Фабрика за идеи в училището – музей „Св. Георги” в Асеновград, където за първи път всички одобрени кандидати се срещнаха, за да изследват града и да започнат да изучават Родопите.
Най-вълнуващата част от цялата програма, а именно самите резиденции в четирите села – Югово, Манастир, Джурково и Дряново, предстои да се случи в периода 18 юли – 15 август.
Предварително са организирани първите срещи, запознаващи младежите и приемните домакински семейства в селата в края на месец юни. По време на престоя си, младежите освен че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.
Първата мисия на младежите ще е да подпомогнат местните хора в от село Манастир в подготовката на техния ежегоден събор на 29 юни – Петровден – когато е храмовият празник на селото, събиращ всички родове и запазващ традициите, корените и духа му. В резултат от взаимодействието между младежи от екипа на проекта и възрастни вече започна разботка по възстановяването и освежаването на интериора на църква в село Югово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар