Translate

петък, 19 юни 2015 г.

Правителството окончателно гласува за създаването на Съвет "Партньорство за здраве"



Консултативният орган на МС има за цел - осъществяване на координация и сътрудничество
при разработване и провеждане на политики в областта на общественото здравеопазване, постигане на взаимодействие и широк обществен консенсус при осъществяването на реформи в сферата на здравеопазването.
Той ще осъществява дейности, свързани основно с обсъждане и приемане на становища и предложения по проекти на нормативни актове в областта на здравеопазването и ще отправя предложения пред компетентните структури за повишаване социалната и икономическа ефективност на процесите в системата на здравеопазването.
Съветът ще се ръководи от министъра на здравеопазването. В състава му са включени зам. министри на здравеопазването, финансите, труда и социалната политика, образованието и науката, младежта и спорта, представители на ИА "Медицински одит" и ИАТ, председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, управителят на НЗОК, представители на съсловните и пациентските организации в системата на здравеопазването, както и на други неправителствени организации, осъществяващи дейност в здравния сектор.
С формирането му се изпълнява политиката на правителството, заложена в Концепцията "Цели за здраве 2020" и свързана със създаването на ефективни механизми за сътрудничество между всички участници в процесите по формиране, изпълнение и мониторинг на здравните политики.
В резултат се очаква подобряване на междусекторните връзки и на взаимодействието между държавните органи и неправителствените организации за провеждане на целите, заложени в концепцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар