Translate

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Надзорният съвет на НЗОК запазва сегашния си състав от 9 души, както и обществения си характер



Това решиха депутатите при второто четене на ЗЗО. Така с гласовете на ГЕРБ бе отхвърлено предложението на здравния министър надзорът на НЗОК да се увеличи с двама души, които да
бъдат представители на държавата.
„Не се притеснявам, че ГЕРБ бламира предложението ми, но казвам, че в момента нямаме гаранции, че парите в касата се изразходват прозрачно, защото нито МС, нито НС могат да осъществяват контрол, а членовете на държавата нямат възможност да формират мнозинство при вземането на решения“, коментира д-р Москов. Той обвини синдикати и работодатели за натиск върху властта и намекна, че фармацевтичният лобизъм е пробив при тях. Попита: „Добре ли е в надзорния съвет на НЗОК да има представители на фармацевтични компании.“ И заяви, че „същата тази индустрия продава хапчета на същата тази каса, която ги плаща с нашите вноски“.
С друга поправка обаче народните представители възложиха повече правомощия на надзорния съвет на НЗОК. Той вече вместо министъра на здравеопазването ще определя списъка със заболявания, за чието домашно лечение касата ще заплаща медикаментите. „Може ли на този орган, който беше определен от депутати като паразитен, да се поверява толкова важен списък? Това е бягство от отговорност на министъра на здравеопазването”, категоричен бе д-р Хасан Адемов от ДПС. От ДПС се заканиха, че ще атакуват текстовете за разделяне на пакетите пред Конституционния съд.
Прието бе и предложението стенограмите от заседанията на надзора да бъдат публикувани на сайта на НЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар