Translate

вторник, 14 ноември 2017 г.

Прополисът е типичният български алерген


В Кожна клиника на УМБАЛ „Александровска” ще бъдат преглеждани пациенти с общи оплаквания за алергии, а в „Аджибадем Ситиклиник болница Токуда“ тестовете ще са с фокус върху детските алергии т. е. ще се преглеждат само деца. Прегледите за фризьори и маникюристи ще се извършват
В столичната клиника "Евродерма" фокусът ще е върху професионални алергии на фризьори и маникюристи, както и в Плевен и Русе, където в дерматологичните кабинети ще се преглеждат и хора с общи оплаквания за кожно алергично заболяване. В Университетска кожна клиника на болница "Пълмед" също ще бъдат преглеждани хора с общи оплаквания, а дерматолози от Стара Загора ще приемат и хора с лупус (разязвявания) и ранички на подбедриците.


Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска”:


-Деветата национална кампания за диагностика и профилактика на кожни алергични заболявания ще се проведе от 20 до 22 ноември. Изследвания за алергии ще се проведат в София, Пловдив, Русе, Плевен и Стара Загора.
През последните години в цял в световен мащаб се увеличават кожните алергии. България не прави изключение. За разлика от Франция, Германия, Австрия, където здравноосигурителните фондове заплащат стойността на кожните алергични тестове, у нас те не се поемат от НЗОК и поради тази причина дерматолозите организират кампании, а фармаиндустрията подпомага провеждането им като предоставя тестовете.
Кампанията има три акцента - козметична безопасност, професионални и детски алергии. Фризьорите и маникюристите са изложени на висок риск от алергии поради това, че работят всеки ден с бои за коса и акрилни продукти за маникюр - лакове, втвърдители за изкуствени нокти, китайски гримове и т. н. 5% от потребителите на бои за коса в някакъв момент от живота си проявяват алергична реакция.
Статистиката показва, че едва 25% от хората, които употребяват ежедневно козметика (най-вече кремове) и получили нежелани реакции се консултират с лекар. 61% получават алергични реакции от козметични продукти, които остават по кожата – кремове, лосиони, тоници и т.н. На следващо място по алергени са макиажът и продуктите, с които се почиства лицето.
Увеличава се и броя на хората над 40-годишна възраст с алергии, които ползват антиейдж-козметика. 24% са алергиите към антиейдж продукти.
Освен това в последно време текстилните бои са все по-често разпространен алергизиращ фактор. Очаква се честотата на алергичните реакции срещу тях да се увеличи. Някои дънки например могат да причинят контактен дерматит, тъй като те съдържат никелов сулфат и парафенилендиамин, водещи до обрив, силен сърбеж и раздразнена кожа. Оформят се плаки със залющване, слабо загрубяване и грапавост.
Напоследък все повече се снижава възрастта на децата, от която започват да носят дънки. И те вече се срещат дори и при деца в кърмаческа възраст. Ето защо родителите да проявяват особено внимание и да търсят помощ от специалист възможно най-рано, при всякакви съмнения за кожни алергии.
Перилните и измивни препарати трябва внимателно да се ползват. В 95% от праховете се съдържа сериозен алерген – метилизотиазолин.
Те имат много по-силен алергенен потенциал. Всяко предозиране, както и честото пране може да доведе до кожни алергии.
Течните препарати най-вече за къпане водят до бариерно нарушена функция на кожата – до липсата на белтък в горния и слой и последващо навлизане на алергени. Препоръката на специалистите е да се използва сапун – твърд, а къпането да е 1-2 пъти седмично най-много.
В топ 10 на алергените влизат никел, кобалт, хром, калиевият бихромат, перувианският балсам и парфюмите. Първите три метала са най-широко разпространените алергени у нас и по този показател България е напълно сравнима с останалите европейски страни. Никелът все още е причинител № 1 на алергии в световен мащаб, тъй като освен в масовите артикули като колиета, обеци, пръстени, копчета, пиърсинг, монети и др .той намира приложение и при медицинските изделия като зъбни и ортопедични импланти.
Прополисът е типична за страната алергизираща субстанция и макар да не е включен в универсалните тестове за диагностициране на алергия и контактен дерматит специалистите са установили, че в 70% от случаите хора, които дават положителна реакция на теста с перувиански балсам* от общия набор тестове, се оказват чувствителни и към прополис. Системният контактен дерматит може да се причини и от храни с високо съдържание на никел - ядки, броколи, зелен фасул.
Световната статистика сочи, че между 30% и 50% от хората, които имат контактна алергия към никел, страдат от системен контактен дерматит. В тези случаи наред с лечението се препоръчва и т. нар. "безникелова диета" т. е. ограничават се вкл. консервираните храни в метални кутии, напитките в кен и шоколадите с ядки
--------


*Перувианският балсам - петият по разпространение алерген у нас и по тази причина много хора се оказват алергични и към прополиса. Този пчелен продукт се използван  и в домашно приготвен разтвор и в пасти за зъби и в кремове за външна употреба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар