четвъртък, 6 юни 2013 г.

Трансплантацията на коса – възможен изход след тежък косопадКосопадът е кошмар, както за мъжете, но така и за жените. Освен това никак не е малък броят на тези представители на силния пол, които са изправени пред загуба на коса в много ранна
възраст, което в повечето случаи се отразява тежко на тяхното самочувствие и поведение
Косопадът е проблем, ако надвишава загубата на 80-100 косъма дневно, което о е нормална част от естествения процес на обновяване. В този случай е необходимо да се потърси съответна терапия. В тежките случаи на косопад, когато лечението не помага, а самочувствието рязко се срива, на помощ идва хирургичното решение, а именно трансплантацията на коса.
Обикновено сме свикнали да свързваме думата „трансплантация” с тежки и сложни операции и затова трудно бихме свързали с нещо друго като косопад примерно.
В този случай обаче става въпрос за присаждане на собствена тъкан на пациента – коса, която просто се пренася от една част на тялото върху друга, обяснява проф. д-р Ферит Демиркан от Здравна организация „Аджъбадем” (Турция). Процедурата отнема между 4 и 6 часа - в зависимост от площта на която ще се трансплантира, от избрания метод, както и от структурата на кожата и косата и след нея не остават разрези, шевове и белези. Извършва се с местна анестезия и пациентът не усеща никаква болка.
 Методи за трансплантация на коса:
Съвременната медицина използва два основни метода за присаждане на коса. При метода „Трансплантация на фоликуларни единици“ (FUT) се взeма тъкан от здравата и окосмена част на тила и се трансплантира върху желания участък от главата. Мястото, откъдето се взимат присадките, се възстановява чрез пластични и реконструктивни методи. Шевовете са почти невидими и изчезват напълно 12-15 дни след хирургичната интервенция. Още на следващия ден след процедурата пациентът може да се върне към обичайния си ритъм на живот. Възможно е в първите 2-3 дни в засегнатия участък на главата да има малки розови петънца, но те бързо избледняват. Трансплантираната коса ще израсне около 3 месеца след операцията и ще достигне нормалната си дължина в рамките на 6 месеца. Тъй като е взета от собствена тъкан на пациента, която не е засегната от косопада, няма опасност той повторно да загуби косата си, уверява проф. д-р Ферит Демиркан.
При метода „Извличане на фоликуларни единици“ (FUE) фоликулите се вземат поотделно от тила или друга част на тялото чрез специален уред, подобен на тънка игла, и се трансплантират на желаното място на главата. В този случай няма шевове и белези, а дискомфортът е сведен до минимум. Желателно е методът за присаждане да се избере индивидуално и след консултация с лекар, посочва проф. Демиркан. В „Аджъбадем” самата трансплантация се извършва от пластични хирурзи и експерти с дългогодишен опит.
------
Здравна организация „Аджъбадем” ще участва в изложението „Мисия Здраве” (7-9 юни пред НДК), където ще представи специалните си летни предложения за трансплантация на коса и други процедури, предназначени специално за български пациенти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар